Autorització d’emergència

Llum verda a la vacuna de Janssen, la quarta disponible contra la Covid-19 a la UE

  • L’Agència Europea del Medicament emet la seva autorització condicional per a la vacuna de Janssen (Johnson & Johnson)

  • Espanya espera rebre les primeres dosis d’aquest compost a principis d’abril

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

L’Agència Europea del Medicament autoritza el repartiment de la vacuna de Janssen (Johnson & Johnson). Es tracta de la quarta immunització contra el coronavirus a aconseguir el vistiplau de l’organisme europeu i la primera fins ara que tan sols requereix una dosi per forjar una immunitat duradora davant el virus.

Espanya espera que l’arribada de les primeres dosis d’aquesta fórmula a l’abril, quan entri oficialment en vigor el contracte amb la farmacèutica. Les primeres estimacions apunten que les primeres entregues deixaran al voltant de 4,8 milions d’injeccions, tot i que la multinacional confessa que està «en conflictes» per problemes de producció. Aquesta xifra hauria d’arribar als 21 milions al llarg del 2021, segons consta en l’acord firmat amb la Comissió Europea.

L’arribada de la primera vacuna monodosi podria canviar el rumb de la campanya de vacunació, ja que suposarà una accelerada definitiva als plans d’immunització contra el coronavirus. Fins ara en feien falta dues dosis i diverses setmanes d’espera per immunitzar un ciutadà. La fórmula de Janssen, en canvi, aconseguirà aquesta comesa amb una sola punxada. Així que cada dosi sumarà un immunitzat.

«Aquesta vacuna agilitarà moltíssim el ritme de vacunació per qüestions de logística», afirmava fa unes setmanes la ministra de sanitat, Carolina Darias, en una compareixença de premsa sobre el futur de la campanya de vacunació a Espanya.

Eficàcia, logística i preu

Segons apunten els assajos clínics a gran escala, la vacuna de Janssen contra la Covid-19 seria eficaç a un 66% per prevenir infeccions simptomàtiques lleus i a 85% per evitar formes greus de la malaltia. Els estudis realitzats fins ara, no obstant, mostren que l’eficàcia de la vacuna podria veure’s compromesa per l’expansió de variants emergents. Les proves realitzades a Sud-àfrica, on circula una mutació més infecciosa, rebaixen el nivell d’eficàcia fins a un 57%. 

Els vials de la vacuna contra la Covid-19 de Janssen són molt més manejables que les vacunes d’ARNm com les de Pfizer i BioNTech o Moderna. La fórmula, en aquest sentit, s’assembla més a la d’AstraZeneca i Oxford. També està basada en un virus desactivat (adenovirus), que s’utilitza a tall de cavall de Troia per introduir al cos minúsculs fragments de material genètic de coronavirus per generar així una resposta immune.

Notícies relacionades

Es tracta, doncs, d’una vacuna basada en un tipus de tecnologia més senzilla que, al seu torn, comporta una logística més assequible. Segons indica la fitxa tècnica de la vacuna, les dosis de Janssen es poden transportar a menys vint graus centígrads, però també es pot conservar diverses setmanes a temperatura de nevera (entre 2 i 8 graus centígrads) i fins a dues hores a temperatura ambient. Així mateix, el fabricant incideix que cada vial conté cinc dosis (de 0,5 ml cadascun). 

A finals de l’any passat, la farmacèutica va anunciar que la seva vacuna es comercialitzaria a un «preu màxim» de 8,4 euros per dosi. És a dir, per sota del llindar dels 10 dòlars. El preu definitiu del compost, no obstant, continua sent una incògnita, ja que, com ha ocorregut amb les altres cases farmacèutiques, els detalls del contracte continuen sense ser públics. «El preu final dependrà de la capacitat de producció de les nostres línies, la disponibilitat mundial d’agulles hipodèrmiques i les eines per transportar de manera estèril els cent de milions de dosis», resumia fa uns mesos Paul Stoffels, director científic de Janssen.