Recerca

Europa analitza el tractament d’anticossos d’Eli Lilly per combatre el coronavirus

L’Agència Europea del Medicament (EMA) revisa les dades del tractament de la Covid-19 amb anticossos monoclonals desenvolupat per la farmacèutica nord-americana

FILE PHOTO: The logo of Lilly is seen on a wall of the Lilly France company unit, part of the Eli Lilly and Co drugmaker group, in Fegersheim near Strasbourg, France, February 1, 2018.  REUTERS/Vincent Kessler/File Photo

FILE PHOTO: The logo of Lilly is seen on a wall of the Lilly France company unit, part of the Eli Lilly and Co drugmaker group, in Fegersheim near Strasbourg, France, February 1, 2018. REUTERS/Vincent Kessler/File Photo / VINCENT KESSLER (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts

Aquest dijous l’Agència Europea del Medicament (EMA) va iniciar una revisió contínua, una anàlisi en temps real de les dades que vagin estant disponibles, del tractament de la Covid-19 amb anticossos monoclonals desenvolupat per la farmacèutica nord-americana Eli Lilly.

El regulador europeu, amb seu a Amsterdam, estudiarà tota la informació que vagi compartint el laboratori sobre els anticossos bamlanivimab i etesemivab, utilitzats com a combinació per al tractament de la Covid-19 en persones contagiades, tot i que en aquesta revisió també s’analitzarà l’ús de bamlanivimab per si sol per tractar aquesta malaltia. 

Aquest pas, que podria conduir a una llicència oficial d’ús a la Unió Europea (UE), es justifica en els resultats preliminars de dos estudis: un que analitza la capacitat dels medicaments per tractar la malaltia causada pel SARS-CoV-2 quan s’utilitza com a combinació dels dos anticossos, i un altre quan s’utilitza només bamlanivimab.

«No obstant, l’EMA encara no ha avaluat el conjunt de dades complet i és massa aviat per treure conclusions sobre el balanç benefici-risc dels medicaments», va remarcar l’agència en un comunicat. 

El primer lot de dades que està analitzant en aquests moments l’EMA és resultat d’estudis en animals, és a dir, dades no clíniques, i anirà avaluant totes les dades, incloses les proves dels assajos clínics en voluntaris, a mesura que vagin estant disponibles com a part de l’avaluació contínua, que seguirà fins que hi hagi prou informació per recolzar la sol·licitud formal d’una llicència comunitària.

De moment, i donada la fase en què es troba aquesta anàlisi, l’EMA no té un cronograma de revisió general amb dates fixades, tot i que la revisió contínua permet avançar treball d’anàlisi per agilitar l’estudi d’una possible llicència en el futur, quan s’hagi comprovat que el tractament d’Eli Lilly compleix els estàndards habituals d’eficàcia, seguretat i la qualitat. 

A finals de gener, Hongria es va convertir en el primer país de la UE en rebre una partida de 2.400 unitats del fàrmac bamlanivimab per tractar pacients de la Covid-19, va dir la cap del servei sanitari hongarès, Cecília Müller, sobre un fàrmac que redueix en un 75 % el risc d’infecció simptomàtica i que es pot aplicar entre 7 i 10 dies després del contagi.

Notícies relacionades

Juntament amb el tractament de Lilly, l’EMA està analitzant en temps real l’anticòs monoclonal regdanvimab (CT-P59), desenvolupat per Celltrion, a més de la combinació d’anticossos REGN-COV2 (casirivimab/imdevimab), de la farmacèutica Regeneron-Roche, que va saltar a la fama quan va ser utilitzat com a còctel experimental per tractar l’expresident Donald Trump quan es va contagiar amb el SARS-CoV-2 l’any passat. 

El comitè de medicaments humans (CHMP) de l’EMA ja va proporcionar una opinió científica positiva sobre el possible ús de la combinació d’anticossos monoclonals bamlanivimab i etesevimab, i casirivimab i imdevimab, amb l’objectiu de donar una visió harmonitzada a nivell europeu sobre el seu ús a nivell nacional en cada país fins que acabin les revisions contínues sol·licitades pels laboratoris i se n’emeti una llicència europea.