Polèmica pels tests als animals

Conclou el sacrifici dels aproximadament 900 vedells del barco ‘Karim Allah’, atracat a Cartagena

  • El vaixell va viatjar gairebé dos mesos a la deriva després que Turquia i Líbia deneguessin l’entrada del bestiar per sospitar que tenia la malaltia de la llengua blava

1
Es llegeix en minuts

El Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha informat que aquest dimarts ha finalitzat el sacrifici dels aproxiamadament 900 vedells que es trobaven a bord del vaixell ‘Karim Allah’, que van ser tornats a Cartagena (Múrcia) sota la sospita d’una infecció de llengua blava, una malaltia vírica que afecta els animals de bestiar.

El barco, que transportava 895 vedells, va sortir del Port de Cartagena al desembre, però la sospita que els animals estaven malalts va fer que el Govern turc no permetés l’entrada del bestiar. També el Centre Nacional de Sanitat Animal de Líbia va denegar el desembarcament dels animals al seu territori –així com tampoc se’ls va permetre atracar al port tunisià de Bizert- pel que el vaixell es va veure obligat a tornar a Espanya per sacrificar els 864 animals supervivents a la travessia.

Els animals no podien ser transportats

Tal com ha explicat el ministre d’Agricultura Luis Planas, el sacrifici del bestiar s’ha dut a terme en estricte compliment de la normativa comunitària i espanyola, després de la inspecció veterinària realitzada a finals de febrer que va concloure que els animals no estaven en un estat que els permetés ser transportats o venuts fora de la Unió Europea.

Els advocats del barco pretenien provar que els animals estaven sans i van acusar les autoritats espanyoles de bloquejar els seus intents per demostrar-ho. Després de patir dos mesos i mig de travessia a la deriva pel Mediterrani, fa uns dies el Tribunal Superior de Justícia de Madrid va acordar denegar la suspensió de l’ordre de sacrifici dels animals sol·licitada per l’empresa de transport.

Els cadàvers dels animals s’han portat a una planta de destrucció i eliminació de residus i subproductes animals –ja que no són aptes per al consum humà– seguint el protocol habitual.

Notícies relacionades

A més, l’operatiu del Punt d’Inspecció Fronterer que es va iniciar el matí de dissabte passat, després de la resolució del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de Madrid denegant la suspensió de l’ordre, s’ha produït sense incidents.

Els 864 animals supervivents, dels 895 que van sortir, ha sigut sacrificat al moll d’Escombreras, a Cartagena.

Temes:

Múrcia