Madrid al·lega que el tancament perimetral «genera excessiu contacte social» en una comunitat tan poblada

  • El viceconseller de Salut Pública afirma que en una comunitat tan poblada provoca que augmenti la incidència

Madrid al·lega que el tancament perimetral «genera excessiu contacte social» en una comunitat tan poblada
2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La Comunitat de Madrid va votar dijous en contra del pla de Setmana Santa aprovat en la Comissió de Salut Pública i que preveu el tancament perimetral entre el 26 de març i 9 d’abril, el toc de queda entre les 22 i les 6 hores i limitar les reunions a un màxim de quatre persones. Isabel Díaz Ayuso sempre s’ha oposat als tancaments autonòmics i de l’hostaleria i el viceconseller de Salut Pública, Antonio Zapatero, ha afegit aquest divendres un motiu més als arguments defensats per la presidenta madrilenya: com que Madrid és uniprovincial i una regió molt poblada, els tancaments perimetrals «generen excessiu contacte social», com demostra el fet que, segons les dades de la Conselleria, després dels tres tancaments decretats anteriorment «va pujar la incidència».

«Si impedeixes que els madrilenys es moguin fora, la gent es mou dins i si acotes el toc de queda, és possible que hi hagi grans aglomeracions abans del toc, ens basem en la situació prèvia i en la situació demogràfica de Madrid», ha argumentat Antonio Zapatero. El viceconseller ha aclarit, no obstant, que malgrat el vot en contra en la Comissió de Salut Pública, la Comunitat encara no ha decidit què votarà el seu conseller dimecres quan el pla s’aprovi, previsiblement, en el Consell Interterritorial.

Voti el que voti Madrid, si el pla surt aprovat és d’obligat compliment i Zapatero ha admès que sí que és coercitiu, «Madrid complirà les mesures» que s’aprovin.

L’alta incidència

Madrid és l’única comunitat que, amb una incidència acumulada de 253, segons les dades del Ministeri de Sanitat de dijous, continua estant en el nivell de risc extrem. Tanmateix, els contagis han caigut un 23% en l’última setmana, segons ha destacat Zapatero, que també ha informat que la soca britànica, que és més contagiós, ha colonitzat ja entorn del 50% dels casos i en alguns centres de salut s’ha convertit en la majoritària a l’arribar al 85% dels contagis.

Notícies relacionades

En aquest escenari, la Comunitat mantindrà la limitació d’entrada i sortida a 15 zones bàsiques de salut, mentre que aixeca les restriccions a tres àrees – Andrés Mellado (Chamberí), General Oraá (Salamanca) i Vinateros-Torito (Moratalaz)– i una localitat, Hoyo de Manzanares.

Per contra, es manté el tancament perimetral i més restriccions d’aforament fins al 15 de març en en tot el municipi de Torrejón de Ardoz, (6 zones bàsiques), de Collado Villalba (3 zones bàsiques), de Sant Sebastián de los Reyes (4 zones bàsiques), a l’àrea de María Curie, a Leganés, i a Villanueva del Pardillo. En aquests nuclis viuen 390.865 madrilenys, el 4,7% de la població i s’hi es concentren el 8% dels casos de contagis.