Veto aixecat

Alemanya i Suècia vacunaran amb AstraZeneca més grans de 65 anys

França també permet administrar les dosis d’Oxford a aquesta franja d’edat des de fa dos dies i Bèlgica la posarà als més grans de 55 anys

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Alemanya i Suècia han autoritzat l’administració de la vacuna d’ AstraZeneca contra la Covid-19 a persones grans. Aquests dos països s’uneixen així a França, que el dia 2 ja va decidir aixecar el veto a aquesta vacuna per a persones d’igual o més edat perquè l’estudi en vida real realitzat a Escòcia ha presentat resultats «molt encoratjadors». L’Alta Autoritat de Sanitat (HAS), òrgan en què es basen les decisions del Govern francès, ha publicat un dictamen en el qual s’argumenta l’ampliació d’aquesta vacuna a aquest grup d’edat. A Espanya, la vacuna d’AstraZeneca no se subministra, per ara, a gent més gran de 55 anys.

«L’agència [alemanya] de vacunes i nosaltres seguirem les seves recomanacions, autoritzarà AstraZeneca per als grups de persones grans», per sobre dels 65 anys, ha declarat la cancellera alemanya Angela Merkel al final d’una reunió sobre l’estratègia nacional anti-Covid amb els estats regionals del país. Fins ara, Berlín no havia autoritzat aquesta vacuna per als més grans de 65 anys, argüint dades científiques insuficients de la part del laboratori anglosuec per permetre-ho.

Ara, «estudis molt recents han proporcionat dades» que permeten augmentar l’edat màxima d’utilització de la vacuna, ha explicat, amb referència als estudis mèdics britànics que mostren una eficàcia important per a les persones de més edat.

Fa dos dies, el Govern francès també va autoritzar la utilització d’aquesta vacuna per a les persones de 65 a 75 anys amb malalties cròniques.

França havia reservat inicialment les vacunes d’AstraZeneca per a tot el personal sanitari, i els dos milions de persones de 50 i 64 anys afectades amb malalties com la diabetis, la hipertensió i antecedents de càncer.

Per la seva banda, l’Agència de Salut Pública sueca (FOHM) ha anunciat aquest dijous que recomanarà l’ús de la vacuna d’AstraZeneca contra el coronavirus també en els més grans de 65 anys al considerar que ara hi ha prou informació que demostra que protegeix els grups d’edat més avançada.

Les autoritats sanitàries sueques havien aconsellat fa un mes limitar l’ús d’aquesta vacuna a la població d’entre 18 i 65 anys, i reservar les de Pfizer/BioNTech i Moderna per als més grans de 65, a causa de la falta de dades sobre la seva efectivitat i seguretat en aquest grup d’edat.

«L’efecte de protecció de la vacuna d’AstraZeneca està al nivell de les altres vacunes aprovades [per les autoritats europees]», ha assegurat aquest dijous en roda de premsa Sara Byfors, experta de la FOHM.

Altres països europeus com Alemanya, França o Bèlgica han optat per una mesura similar en els últims dies, una vegada que s’ha rebut més informació sobre els efectes d’aquesta vacuna en persones grans.

A totes les franges d’edat

Notícies relacionades

En el cas de Bèlgica, la vacuna es podrà administrar per als més grans de 55 anys, cosa que permetrà a les autoritats sanitàries «començar immediatament» la vacunació, segons ha anunciat el ministre de Salut Frank Vandenbroucke.

Fa un mes, Bèlgica havia decidit reservar en un primer moment les vacunes d’AztraZeneca per a les persones de 18 a 55 anys, a falta de prou dades sobre la seva eficàcia per als grans.