Múrcia

Les dues cares del Mar Menor

  • ‘SOS Mar Menor’ assenyala que la llei de l’albufera té «carències i ambigüitats»

2
Es llegeix en minuts

El Mar Menor va tornar ahir a ser el centre de debat a l’assemblea regional. En concret, la llei aprovada l’any passat que ha de protegir la llacuna va ser l’arma llancívola entre els partits que van participar en la Comissió Especial d’Estudi de les Mesures Necessàries per a la Recuperació del Mar Menor. El Partit Popular i Partit Socialista es van recriminar mútuament l’incompliment de les actuacions promeses pel Govern regional (PP i Cs) i el Govern d’Espanya (PSOE i Unides Podem).

Els populars asseguren que la llei regional es compleix i qui no està fent res és el Govern de Sánchez al tenir paralitzat el ‘Projecte Abocament 0’. El PSOE acusa el Govern regional de no tenir preparat el Consell Assessor del Mar Menor, el registre públic d’expedients sancionadors, el desenvolupament del reglament per als agents agroambientals o el reforç al cos d’inspectors encarregats de vetllar pel compliment de la llei, entre d’altres. Cs, per la seva banda, acusa els dos partits amb els quals va negociar la reforma de la llei a l’assemblea de fer servir la comissió parlamentària «convertint-la en una desfilada propagandística d’associacions i col·lectius afins als seus objectius partidistes».

En la comissió ha intervingut, d’una banda, la directora executiva de la Fundació Enginy, Natalia Corbalán, que va plantejar com una de les possibles solucions al problema del Mar Menor una «gestió més eficaç» de l’aqüífer quaternari. Per a això coincideix a rebaixar el nivell freàtic de la llacuna a base d’extreure l’aigua de l’aqüífer i netejar-la amb una xarxa de dessaladores. Es tracta de mesures que es portarien a terme de manera regulada i que, com ha exposat Corbalán, estan avalades pels científics.

Durant la seva exposició ha recordat que el problema del Mar Menor es deu a la falta de planificació urbanística, el deficient sistema de depuradores i de gestió de residus del Camp de Cartagena, els estèrils i tòxics procedents de la Sierra Minera, l’estrenyiment de les goles que impedeix un flux adequat dels corrents marins i la construcció de platges artificials i ports esportius com altres factors que han afectat negativament la salut del Mar Menor.

Notícies relacionades

Davant de la comissió també ha comparegut Ramón Pagán, representant de la Plataforma SOS Mar Menor. Ell ha incidit en el fet que la llei de recuperació de la llacuna salada que es va aprovar l’any passat «té importants carències i ambigüitats i greus deficiències». Segons ha dit, hi ha algunes finques que estan situades dins de la franja de protecció de 1.500 metres i en què es continua fent agricultura intensiva. Es tracta d’un fet que han denunciat davant la Conselleria i davant el Consell de la Transparència, però per al qual encara no han obtingut resposta. Creu que l’incompliment de la llei es deu «que no s’han assignat ni mitjans materials ni recursos econòmics» per promoure el seu compliment.

Biofertilitzants per eliminar l’aportació de nitrogen

La utilització de biofertilitzants per eliminar l’aportació de nitrogen químic en l’agricultura és l’objectiu d’un dels projectes que desenvolupa l’empresa Probelte al terme municipal de Torre Pacheco. L’Institut Murcià d’Investigació i Desenvolupament Agrari i Alimentari està treballant per minimitzar la lixiviació de nitrats provinents de l’activitat agrícola com a objectiu a curt termini. L’Imida estudia sistemes de producció i tècniques de cultiu que ajudin a minimitzar els diferents tipus d’estrès ambiental o nutricional, proporcionant diferents solucions de caràcter pràctic.

Temes:

Múrcia