Dia de la Dona

¿Per què no repetir el 8-M els aplaudiments des del balcó del confinament?

  • Els immunòlegs desaconsellen les manifestacions i demanen buscar «alternatives» per celebrar el Dia de la Dona

¿Per què no repetir el 8-M els aplaudiments des del balcó del confinament?
Es llegeix en minuts

El 8-M, Dia de la Dona, s’acosta i, si l’any passat ja havien sorgit dubtes sobre la idoneïtat de manifestar-se al carrer o no per l’avenç de la pandèmia, aquest 2021 tornem a una situació similar però amb el coronavirus instaurat. Experts com la immunòloga África González o el professor emèrit en Medicina Preventiva i Salut Pública Juan Gestal coincideixen a aconsellar que no hi hagi concentracions. Des de Galegas8M, que aglutina a Galícia la convocatòria unitària per a l’efemèride, aclareixen que plantegen mobilitzar-se «en columnes» al carrer mantenint la distància de seguretat.

Fins ahir a la tarda, al mapa de la plataforma a la web figuraven 27 convocatòries a Galícia. Per saber el lloc i hora, cal posar el cursor a sobre. A Compostel·la, figuren quatre concentracions per al divendres que ve.

A més, igual que els sindicats CIG i CUT Galegas 8M convoca una vaga general de 24 hores de cures, consum, estudiantil i laboral a Galícia. A això s’afegeix una iniciativa des de les cases, penjar al balcó l’uniforme de treball, el davantal o la bata el 8 de març. Aquest any volen conscienciar sobre com està impactant la pandèmia en la vida de les dones sota el lema ‘Sen coidados, non hai vida’.

La recomanació

No obstant, experts com África González o Juan Gestal consideren que convocar concentracions no seria el més idoni. «Crec que es pot celebrar però d’una altra manera, sense necessitat que ningú s’exposi a poder-se contagiar del virus. No crec que s’hagi de celebrar una concentració, amb la taxa tan alta de persones encara infectades, amb poques d’encara vacunades. Galícia ha tingut un nivell molt baix d’infecció durant les primeres onades i encara hi ha molt poca gent immunitzada».

González proposa «buscar opcions alternatives. Igual que la gent es va posar d’acord per aplaudir el personal sanitari des de les finestres i balcons durant el confinament, es poden buscar alternatives a la celebració del 8-M sense necessitat d’exposar-se al contagi. Tenim opcions amb les noves tecnologies i s’haurien d’explorar».

Igualtat per a tothom

Notícies relacionades

Per la seva banda, Gestal considera que les convocatòries plantegen «concentracions de persones i per tant no s’han d’autoritzar. Autoritzar-les no té sentit. Ens oblidem del que va passar l’any passat i la incidència de la malaltia era moltíssim menor. D’altra banda, és una greu discriminació cap a tots els ciutadans i els diferents sectors comercials, etc., que tenen limitat l’aforament. Les normes han de ser iguals per a tothom», apunta aquest professor emèrit de la Universidade de Santiago.

Cal recordar que la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va indicar que no hi havia lloc per a les manifestacions multitudinàries; que Fernando Simón va dir que hi podia haver concentracions si es respectaven les mesures de protecció contra el coronavirus mentre que des de Podem van indicar que anirien a les mobilitzacions.