Mesures del Procicat per la Covid-19

Catalunya obrirà els centres comercials de dilluns a divendres

Autoritza les sortides escolars amb pernoctacions i, a partir del 8 de març, les classes presencials dels universitaris de segon

El Govern també suavitza lleugerament les condicions dels comerços de més de 400 metres quadrats i les piscines

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) ha decidit finalment mantenir les grans mesures vigents 7 dies més, fins al 8 de març, quant a les restriccions per la Covid-19, tret de lleus obertures sectorials queafectaran bàsicament al comerç. Així, centres comercials i comerços de més de 400 metres quadrats, que estan tancats des del 7 de gener, podran obrir ara, però només de dilluns a divendres i amb un 30% de l’aforament, segons fonts del Govern han avançat a EL PERIÓDICO i han confirmat aquest divendres en roda de premsa la consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller d’Interior, Miquel Sàmper. La decisió ha sigut fruit d’un debat intern en el qual sectors de l’Executiu català, vinculats a JxCat, eren partidaris d’una flexibilització més gran.

Altres novetats: sortides escolars amb pernoctacions sempre que sigui dins del grup bombolla, recuperar presencialitat dels alumnes de segon curs de la universitat a partir del 8 de març. En l’àmbit de l’esport s’incrementa lleugerament l’aforament a les piscines, que passa al 50% (fins ara era del 30%) i les activitats de grup passen a ser de sis persones amb un aforament màxim del 30%. Aquestes mesures entraran en vigor el dilluns 1 de març i es mantindran fins al dilluns 8 de març, excepte la que fa referència a la presencialitat universitària, que es treballa perquè entri en vigor el 8 de març.

La situació dels bars i restaurants es manté com en l’actualitat respecte a les franges d’obertura: continuaran obrint només de 7.30 a 10.30 i de 13 a 16.30 hores. Després d’aquest horari, només podran servir productes per emportar. Seguiran tancats els bars i restaurants de centres comercials.

Segueix també el toc de queda (de 22.00 h a 06.00 h), el tancament perimetral de Catalunya i el confinament comarcal.

Tal com es preveia, el Procicat ha decidit finalment obrir lleugerament, però sense canvis dràstics. Fa dies que Catalunya experimenta un estancament en la baixada del coronavirus. La velocitat de contagi (o Rt) ja està en 1,02, superant el llindar d’1, a partir del qual l’epidèmia entra en expansió. La soca britànica (present al 40% dels positius a Catalunya) i les eleccions del 14-F podrien estar rere aquest fre, segons els experts. Les eleccions del 14-F van ser segures quant a mesures preventives, però van comportar, com qualsevol gran acte, la mobilització dels tres milions de persones que van anar a votar. La mobilitat implica sempre una interacció social més gran.

Prudència

La consellera Vergés ha insistit en la necessitat de «mantenir la prudència» i ha apuntat que malgrat que la vacunació ajuda i que es veu «la llum al final del túnel» cal ser «prudents una mica més de temps» i «disminuir riscos». «Els petits ajustos ens permeten fer passos cap endavant per donar certa estabilitat dels sectors econòmics», ha afegit.

Fa dos dies dies el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, advocava per «donar aire» als sectors més ofegats per les severes restriccions imperants a Catalunya des del 7 de gener. En la mateixa línia, però més prudent, es manifestava la consellera de Salut en funcions, Alba Vergés, que descartava una desescalada àmplia

Sense discrepàncies internes, segons Aragonès

Notícies relacionades

El vicepresident en funcions del Govern, Pere Aragonès, remarcava dijous la necessitat de ser «el més acurats possible» en el canvi de restriccions per frenar la pandèmia. «No es tracta de fer un pas endavant i dos enrere». Ha justificat l’ajornament a divendres de la decisió perquè han volgut donar-se «unes hores més» per «acabar d’estudiar bé les dades» i ser «el més precisos possible». Aragonès ha assegurat que no hi ha discrepàncies internes sobre les mesures a adoptar.

«És molt important ser el més acurats possible perquè tots els passos endavant que es facin per flexibilitzar les mesures s’han de consolidar. Hem de donar seguretat a tots els sectors socials i econòmics a cada pas que fem», ha insistit Aragonès. «Les mesures que es portaran a terme s’han de consolidar i han de continuar portant-se a terme durant setmanes. «No es tracta de fer un pas endavant i dos enrere».