Reactivar la mobilitat

La UE avança en la creació d’un ‘certificat de vacunació’

  • El president del Consell Europeu, Charles Michel, constata avenços i adverteix que és necessària una solució europea «perquè si no hi haurà iniciatives bilaterals»

  • La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, xifra en tres mesos el termini que necessiten per desenvolupar un mecanisme interoperatiu

  • El president del Govern, Pedro Sánchez, defensa un document digital amb criteris amplis que facilitin la mobilitat a la Unió Europea

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Els ‘certificats de vacunació’ que defensen països com Espanya, Grècia o Àustria per ressuscitar el sector turístic, l’economia i reactivar la mobilitat a la Unió Europea es comencen a obrir pas entre els Vint-i-set. Malgrat els «dubtes legítims» d’alguns estats membres pel temor d’una eventual discriminació entre persones vacunades i no vacunades, el missatge que surt de l’última videoconferència de líders europeus celebrada aquest dijous per fer balanç sobre la pandèmia és el compromís per continuar treballant en la creació d’aquest tipus de passaports.

«La sensació que m’emporto és que s’ha fet un pas endavant cap a la convergència. No està tot aclarit però hem pogut resoldre alguns malentesos. És important desenvolupar un plantejament europeu perquè si no hi haurà iniciatives bilaterals i individuals que plantejaran més dificultats», ha resumit al final de la cimera el president del Consell Europeu, Charles Michel, que ha avançat que els 27 tornaran a abordar el tema a la cimera del març. «És important tenir una solució europea perquè si no d’altres omplen aquest buit», ha coincidit la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

Espanya: instrument «vàlid i útil»

Espanya:Països com França, Holanda o Bèlgica mantenen les seves reserves a la idea perquè temen que aquest tipus de document derivi en una possible discriminació de ciutadans al concedir drets suplementaris a les persones vacunades. Altres països com Espanya, insisteixen que és un instrument «vàlid i útil» per recuperar la mobilitat, tal com ha defensat el president del Govern, Pedro Sánchez, «prevenir situacions injustes i garantir la protecció de les dades personals», han explicat fonts de la Moncloa sobre la intervenció del president. «El nostre objectiu és evitar un bloqueig permanent i permetre de nou viatjar amb llibertat a Europa, sigui per treball o vacances», s’ha sumat l’austríac Sebastian Kurz. La cancellera Angela Merkel, que fins ara es resistia a la idea, ha indicat després de la reunió que «tothom ha estat d’acord que necessitem un certificat digital de vacunació», ha anunciat.

«Els estats membres hauran d’avançar ràpid amb la implementació si volem tenir aquest certificat per a l’estiu», ha explicat per la seva banda Von der Leyen, que ha reconegut la importància que té per als països que depenen del turisme i ha xifrat en tres mesos el termini que necessiten per desenvolupar a nivell tècnic un certificat que sigui interoperatiu. Quant a les dades sensibles que inclouria –si la persona ha sigut vacunada, si té anticossos perquè ha passat la malaltia o si ha sigut objecte de tests PCR i quan– es quedaran als estats membres. Malgrat aquest missatge, els dirigents europeus han reconegut que «no està tot resolt», que hi ha qüestions polítiques obertes i la primera «per què s’utilitzaran els certificats».

51 milions de dosis distribuïdes

Notícies relacionades

La reunió també ha servit per recalcar que la prioritat absoluta segueix sent aconseguir «prou vacunes» i «subministraments crítics» i reforçar la capacitat de detectar variants i mutacions del virus. Segons ha explicat Von der Leyen, la variant britànica és present ja a tots els Estats membres menys en un, la sud-africana en 14 i la brasilera en set. A més, les campanyes de vacunació continuen avançant a poc a poc, resultat del menor nombre de vacunes entregades per les farmacèutiques. «Les pròximes setmanes seran difícils en el terreny de la vacunació però també vull llançar un missatge d’esperança i optimisme», ha dit Michel.

Segons les xifres de la Comissió Europea, per a finals de febrer s’hauran distribuït a la Unió Europea un total de 51,5 milions de dosis de vacunes i administrat 29,17 milions. D’elles, 18,2 milions com a primera dosi mentre que 9,8 milions d’europeus hauran rebut les dues necessàries per garantir una elevada immunitat. Uns números que col·loquen el percentatge de la població que ha rebut les dues injeccions en un 3% mentre que només un 5% ha rebut la primera dosi, molt lluny encara del 70% que s’ha marcat com a objectiu Brussel·les per a finals de l’estiu i que significa vacunar 255 milions de persones dels 365 més grans de 18 anys que hi ha a la UE.