Polèmica forestal

Fre als eucaliptus a Galícia

  • La Xunta de Galícia prohibirà de manera temporal les noves plantacions d’eucaliptus

  • La suspensió durarà almenys fins que s’acabi l’inventari forestal a principis del 2022

5
Es llegeix en minuts

Ni una hectàrea més d’eucaliptus a Galícia, almenys de moment. La Xunta va anunciar ahir una moratòria a la plantació de nous eucaliptales a la comunitat autònoma. Va ser el gest del conseller de Medi Rural, José González, al Parlament gallec per atraure el suport de l’oposició al nou Pla Forestal. Tot i que la seva oferta no va quallar, el Govern gallec va mostrar la seva intenció d’aplicar igualment aquesta suspensió temporal «al més aviat possible i amb el rang normatiu necessari».

No afectarà, en tot cas, les plantacions existents. És a dir, un propietari forestal que tingui una finca d’eucaliptus podrà continuar plantant aquesta espècie dins d’aquests terrenys. «Dit d’una altra manera, la superfície d’eucaliptales no augmentarà a partir de la suspensió», va aclarir ahir el conseller de Medi Rural al ple del Parlament.

La Xunta no va concretar la durada d’aquesta moratòria. Dependrà de les dades que doni el nou inventari forestal que estan elaborant les universitats de Vigo i Santiago, que no estarà acabat fins a finals d’aquest any o principis del 2022.

El conseller de Medi Rural de la Xunta, José González, al Parlament

/ Xoan Álvarez / Faro de Vigo

La decisió de posar límit a l’eucaliptus a Galícia suposa un canvi en la postura que ha mantingut fins ara la Xunta. Aquesta espècie forana va tenir un creixement espectacular en els últims anys fins al punt que ja ocupa 422.000 hectàrees de superfície, gairebé el doble del previst en l’anterior Pla Forestal de 1992. El Govern gallec, no obstant, sempre ha tingut en compte la rellevància econòmica que la tala de fusta d’aquests arbres, molt cobejada per la indústria fustera i paperera, tenia per a 35.000 famílies gallegues, a les quals reporten uns ingressos anuals de 205 milions d’euros.

Els incendis

El 2017, Portugal, assetjat pels incendis, va decidir congelar la plantació d’eucaliptus al seu territori i Galícia es va convertir en refugi per a empreses com la lusitana Navigator Company (antiga Portucel Soporcel), que va començar a arrendar finques a la comunitat per al cultiu i explotació d’aquesta espècie.

El pas que va fer el Govern portuguès va incrementar la pressió sobre la Xunta. Van augmentar les reticències d’una part de la societat cap aquesta espècie a la qual consideren invasora. Malgrat això, el primer esborrany del Pla Forestal, presentat a finals del 2017 –quan Ángeles Vázquez ocupava el càrrec de consellera de Medi Rural–, preveia fins i tot un increment de 25.000 hectàrees a la superfície dedicada a l’eucaliptus a Galícia. El Govern gallec es va limitar únicament a prohibir la plantació d’aquesta espècie en zones naturals o d’especial interès paisatgístic. I el PPdeG va arribar a rebutjar el 2018 la tramitació al Parlament d’una iniciativa popular, avalada per 40.000 firmes, que demanava una moratòria a la plantació d’eucaliptus.

Però hi va haver canvis en la conselleria de Medi Rural. José González va assumir-ne les regnes i Tomás Fernández-Couto, director xeral de Montes durant dècades, va deixar la Xunta. Hi va haver correccions a l’esborrany del Pla Forestal. De preveure un increment en la superfície de l’eucaliptus es va passar a proposar una reducció del 5%, és a dir, 20.000 hectàrees menys.

El conseller de Medi Rural va explicar ahir al Parlament que el sector forestal actua com «un pla de pensions» per a moltes famílies. En algunes comarques, el cultiu de l’eucaliptus sosté bona part de l’economia local i per això en aquestes zones hi ha una forta oposició a limitar les plantacions d’aquesta espècie.

No obstant, José González va assegurar que és conscient de la «reticència o crítica amb més o menys fonament que la societat té cap al monocultiu de qualsevol espècie arbòria, però sobretot de l’eucaliptus».

Les dades econòmiques de l’eucaliptus el 2018

  • 35.000 propietaris forestals van vendre fusta
  • 205 milions anuals per vendes de fusta
  • 5,9 milions de metres cúbics de fusta venuda


I per això es va oferir a aplicar una moratòria al seu cultiu a canvi que l’oposició subscrigui el Pla Forestal, de manera que aquesta planificació tiri endavant amb el consens més ampli possible.

No obstant, la seva proposta no va quallar en l’oposició, que mantindrà el seu rebuig del Pla Forestal que es votarà avui al ple. El BNG creu que l’oferta és un «brindis al sol» i el PSdeG la va titllar de «focs d’artifici».

Notícies relacionades

A les portes del Parlament, diverses entitats com el Sindicat Labrego Galego, Adega, CIG, Fruga, Verdegaia, Greenpeace, l’Organització de Comunitats de Muntanyes i Amigos da Terra van protestar contra el Pla Forestal, que, segons van denunciar, suposarà l’«eucaliptització» de Galícia.

Les xifres de l’eucaliptus


  1. Més de 422.000 hectàrees ocupades. La superfície d’eucaliptus és ja gairebé el doble de la previsió fixada a l’anterior Pla Forestal amb horitzó del 2030.
  2. Gairebé es duplica la previsió inicial. El nou Pla Forestal preveu reduir un 5% la superfície d’eucaliptus a Galícia, el que suposa eliminar en 20 anys 20.000 hectàrees ocupades per aquesta espècie.
  3. Reduir 20.000 hectàrees fins al 2040. Segons l’últim inventari forestal amb dades de 2018, a Galícia l’eucaliptus ocupa 422.000 hectàrees, de les quals 300.500 són eucaliptales purs.

La Xunta defensa l’«alt grau de consens» del Pla Forestal que l’oposició titlla de «pelleringa»

El setembre del 2018, el dictamen de la comissió d’incendis i política forestal va ser aprovat al Parlament amb el suport del PP i del PSdeG. El conseller de Medi Rural, José González, va intentar ahir buscar també un ampli suport que avalés la planificació forestal de Galícia que regirà en els pròxims quaranta anys. Però no ho va aconseguir. Els socialistes van titllar el document de «pelleringa» i el BNG el va emmarcar en la «voràgine propagandística» de la Xunta. El nou Pla Forestal, que serà aprovat avui a la Cambra, amb els únics vots del PP, preveu una inversió de 4.900 milions d’euros. Entre els seus objectius es fixa reduir en 20.000 les hectàrees d’eucaliptus i arribar a les 425.000 hectàrees de frondoses caducifòlies. També pretén elevar fins a les 850.000 hectàrees la superfície de muntanya ordenada. El conseller de Medi Rural va defensar que el pla compta amb «un alt grau de consens» dins del sector. No obstant, el diputat del PSdeG Martín Seco va denunciar que el pla neix sense que prèviament s’hagi fet un «diagnòstic» de la situació i critica que no expliquen com incentivaran l’increment de plantacions de frondoses o pins. La nacionalista María González Albert lamenta que s’aprovi una planificació sense que s’hagi acabat primer l’inventari forestal i titlla de «falsa» la reducció del 5% de superfície d’eucaliptus.

Temes:

Galícia