Restriccions contra la pandèmia

Europa inicia una altra desescalada... amb el fre posat

  • Mentre Catalunya es prepara per reobrir aquest dilluns les extraescolars, els grans països europeus mantenen severes restriccions

  • El Regne Unit podria permetre la reobertura d’escoles a partir del 8 de març i Alemanya ha autoritzat una tornada a les aules esglaonada

  • A França i Itàlia, el tancament de la restauració i el comerç obliga els ciutadans a modificar els seus hàbits

Europa inicia una altra desescalada... amb el fre posat
10
Es llegeix en minuts
El Periódico

Acadèmies d’idiomes, escoles de música, pavellons esportius tornen a obrir aquest dilluns les seves portes a Catalunya per reprendre les activitats extraescolars, suspeses des d’abans de Nadal com a mesura per contenir l’avenç del coronavirus. És, no obstant, l’única concessió que fa la Generalitat, que manté restriccions a l’hostaleria, el comerç i la mobilitat de les persones, almenys durant una setmana més. L’advertència de l’OMS que no s’ha d’abaixar la guàrdia (si es desescala, cal fer-ho amb la màxima prudència), s’està seguint de manera desigual a Espanya.

Als grans països europeus la doctrina està clara i de moment es manté la guàrdia alta. Aquestes són les mesures que han adoptat alguns d’ells:

A París, els costums es reinventen, per Irene Casado Sánchez

Al llarg dels últims mesos, els carrers de París s’han anat transformant, adaptant-se a les restriccions que dicten el ritme de vida dels francesos des de l’explosió de la pandèmia de Covid-19. Encara no hi ha data per a la desescalada. Museus, teatres, cafès, bars i restaurants continuen tancats. A les 18 hores, un toc de queda obliga tota la població a tornar a casa. La paciència es desgasta i la moral passa per hores baixes. Sense novetats governamentals a l’horitzó, les alternatives ciutadanes per revifar l’oci i la cultura comencen a sorgir a la metròpoli per antonomàsia. 

Des de finals d’octubre, la venda de menjar per emportar i l’entrega a domicili són les úniques alternatives per a cafès, bars i restaurants. «A les cinc de la tarda deixem de vendre cafè, hem de netejar la cafetera abans de tancar», informa una jove barista a la cua de veïns que s’acumula davant la seva finestreta ‘take-away’, a dos passos de la cèntrica plaça de la República. Aquesta escena es repeteix una vegada i una altra cada dia de la setmana. 

No hi ha data encara perquè França vagi tornant a la normalitat

A uns quants metres, la gentada també s’amuntega davant de la porta d’un petit bar de barri. El motiu del seu èxit: oferir cervesa de barril als transeünts. «Pot semblar una ximpleria, però s’agraeix poder prendre alguna cosa fora de casa, parlar amb desconeguts, intercanviar un parell de bromes [...] A falta de terrasses, ens conformem amb una canya per emportar», resumeix un veí mentre espera el seu torn. 

Mentrestant,

les terrasses efímeres construïdes a voreres i calçades l’estiu passat comencen a deteriorar-se

les terrasses efímeres construïdes a voreres i calçades l’estiu passat comencen a deteriorar-se. Sense ús ni manteniment des de fa més de tres mesos, les construccions improvisades de palets es van desintegrant a mesura que avança l’hivern. Una imatge que resumeix la decadència que travessa el sector.    

Al món de l’espectacle i la cultura, les esperances estan posades en les diverses experiències organitzades a tall de prova al març i l’abril. El 15 de febrer passat, la ministra de Cultura, Roselyne Bachelot, va anunciar l’organització de dos concerts test a París i Marsella, amb 5.000 i 1.000 espectadors respectivament. «Soc molt optimista respecte als espectacles en què el públic es manté assegut. En el cas dels espectacles drets, és més complicat, per això estic realitzant experiments per comprovar el que passa», va explicar la responsable de Cultura. 

Els participants dels dos espectacles de tempteig s’hauran de sotmetre a un test abans i després de l’esdeveniment amb l’objectiu de conèixer els nivells de contagi. La mateixa estratègia serà posada en marxa a diferents esdeveniments esportius per permetre la tornada progressiva del públic als estadis. Experiments que podrien donar una mica de llum sobre la futura i anhelada desescalada a l’Hexàgon.

Anglaterra inicia avui una tímida desescalada, per Begoña Arce

El primer ministre britànic, Boris Johnson, presentarà aquest dilluns al Parlament el pla esglaonat per al desconfinament a Anglaterra. S’espera que el dirigent conservador confirmi la tornada a les escoles, de manera progressiva, a partir del pròxim 8 de març i el permís perquè algunes persones de dues llars diferents puguin reunir-se a l’aire lliure. A finals de març o principis d’abril és possible que puguin reobrir les botigues de productes no essencials, els lloguers per a vacances a Anglaterra i els grans hotels. 

Aleshores també s’haurien d’autoritzar les activitats esportives a l’aire lliure, camps de golf, instal·lacions de tennis. Bars, pubs i restaurants, un dels sectors més afectats per la pandèmia, hauran d’esperar en principi fins al maig o el juny per poder tornar a servir als seus clients a l’interior dels establiments. Al juliol rebrà llum verda tot el sector del turístic intern i hi ha l’esperança que s’obri algun corredor per passar les vacances a l’estranger. Hi ha rumors que el govern de Londres està negociant una cosa així amb les autoritats de Grècia, però de moment no ha transcendit si hi ha contactes amb altres països com Espanya..

Boris Johnson anunciarà aquest dilluns si per fi les escoles obriran d’aquí a dues setmanes

La gran esperança del Regne Unit per deixar enrere la crisi sanitària és la vacunació massiva que està resultant un rotund èxit. Johnson ha promès ara que tots els adults rebran una primera dosi contra la Covid d’aquí a finals de juliol, dos mesos abans de la data que el mateix govern s’havia fixat.

També hi ha hagut en les últimes dues setmanes un descens veloç en el nombre de contagis, hospitalitzacions i morts. El confinament que va començar al principi de gener sembla estar donant els seus fruits, però Johnson optarà per la cautela malgrat les pressions de diputats del seu partit, que demanen una obertura molt més ràpida després que l’economia hagi patit una contracció del 10% el 2020. «No hi ha cap dubte que la ruta per sortir del confinament serà escalonada i amb cautela, i mentrestant continuarem protegint-nos», ha indicat en un comunicat. 

La ruta per sortir del confinament serà escalonada i amb cautela, ha anunciat el primer ministre

El ministre de sanitat, Matt Hancock va recolzar aquest diumenge aquesta estratègia de prudència, recordant que encara hi ha «més de 20.000» de contagiats amb el virus hospitalitzats. El Regne Unit és un dels països més castigats per la pandèmia havent superat els 120.000 morts en els 28 dies posteriors a un test positiu.

Alemanya reobre les escoles de manera progressiva, per Andreu Jerez

Malgrat que les xifres de nous contagis no han fet més que baixar durant les últimes setmanes a Alemanya –la incidència acumulada es manté una mica per sobre dels 50 casos per cada 100.000 habitants en una setmana–, les autoritats federals i regionals continuen apostant per mantenir les actuals restriccions de la vida pública i econòmica, amb comptades excepcions. Mentre restaurants, bars, gimnasos, clubs esportius, museus o cines es mantindran tancats fins a nou avís, les perruqueries podran reobrir les seves portes a partir del pròxim 1 de març; també ho estan fent ja en alguns estats federats progressivament els centres educatius com escoles i escoles bressol.

 La condició per a una reobertura més gran de la vida pública que posa la cancellera Merkel és reduir de manera sòlida la incidència del virus a 35 – o menys– nous casos per cada 100 mil habitants a tot el territori federal. Aquest estricte criteri genera crítiques tant dins dels partits del govern de Gran Coalició –democristians de la CDU i socialdemòcrates del SPD- com a l’oposició parlamentària.

Merkel vol reduir de manera sòlida la incidència del virus a 35

 El president de la CDU i primer ministre del Rin del Nord-Westfàlia, Armin Laschet, considera errada la decisió de Merkel i veu una falta de perspectiva per a la reobertura del comerç no considerat de necessitat bàsica, com els supermercats o les gasolineres. Altres veus del partit pròximes a associacions de comerciants i empresaris demanen una reobertura immediata del comerç minorista i de la restauració amb limitació d’aforament i mesures d’higiene. 

El líder de l’opositor partit liberal-conservador FDP, Christian Lindner, demana una reobertura immediata de tots els comerços en aquelles regions on la incidència del virus ja estigui per sota de les 35 noves infeccions. «Els gimnasos compten amb socis fixos, i el comerç i la gastronomia poden funcionar limitant el nombre de clients», argumenta Lindner, que no comprèn per què si les perruqueries reobriran les seves portes a partir de l’1 de març no ho haurien de fer cap altre tipus de negocis que porten mesos tancats i temen per la seva supervivència.

L’oposició critica que l’1 de març, quan reobren les perruqueries, no ho facin també altres negocis

Mentre els sectors hoteler i gastronòmic donen per perdudes les vacances de Setmana Santa d’aquest any per una falta de perspectiva real de reobertura, i critiquen la lentitud de les ajudes promeses pel ministeri federal d’Economia, festivals culturals com la Berlinale intenten adaptar-se a les circumstàncies: el festival de cine, l’esdeveniment cultural més gran de la capital alemanya, celebrarà aquest març la seva primera part de manera digital, i ja ha establert una segona part analògica amb projeccions amb públic prevista per mitjans de juny. Això dependrà del virus i de les decisions que prengui el poder públic.

Itàlia no veu a l’horitzó una obertura pròxima, per Rossend Domènech

El restaurant La Pigna, a la cèntrica plaça homònima de Roma, està tancat. Els bars de plaça del Panteó tenen poques taules ocupades. A la Plaça Navona ofereixen spritz a preus sorprenents per l’escassetat de visitants. A l’Osteria del Moro al popular barri de Trastevere hi ha quatre clients.

Itàlia, ja en toc de queda a tota la península, no veu a l’horitzó una reobertura pròxima de les activitats comercials, principalment bars i restaurants, sinó al contrari. «Experimentem un lleuger empitjorament», explica Silvio Brusaferro, president de l’Institut Superior de Sanitat (ISS), confirmant una taxa de rebrot (Rt) nacional del 0,99 i 135,4 contagis per cada 100 mil habitants.

«Esperem un augment dels casos a causa de la variant britànica», afegeix Gianni Rezza, director de la unitat de prevenció de Sanitat. Segons els científics, no es produeix una millora general per les variants del virus, principalment la britànica, que ja afecta una de cada tres persones contagiades.

A les denominades zones blanca (no n’hi ha cap) i groga (11 regions sobre 20) les activitats comercials estan obertes amb restriccions, però cada divendres l’Institut Superior de Sanitat assigna els nous colors sobre la base de l’índex Rt de contagis: blanca per sota de l’1 (un contagiat per cada positiu), groga fins a 1,3, taronja fins a 1,5 i, per als que depassen aquest llindar, vermella.

Divendres passat, la Campània (Nàpols), l’Emília-Romanya (Bolonya) i Molise (Campobasso) van passar a ser taronges i diversos pobles de la Llombardia (Milà) i els Abruços (L’Aquila), a més de dues províncies, a vermelles.

L’hosteleria protesta per l’obrir-tancar que els imposa el Govern

En aquestes es tanca tot el que no sigui essencial, inclosos bars i restaurants i no es pot sortir del domicili sinó és per raons comprovades que s’han d’exhibir amb una autocertificació. A les grogues, bars i restaurants es mantenen tancats, tot i que fins a la 10 de la nit poden servir aliments i begudes per emportar.

Notícies relacionades

Stefano Bonaccini, pesident de l’Emília-Romanya (Bolonya) ha suggerit al govern que «tot Itàlia passi a una zona homogènia durant dues setmanes», mentre que el comitè científic que assessora el govern debat la possibilitat d’un tancament total per després reobrir-ho tot, aplicant tancaments totals (zones vermelles) només a les bombolles dels nous contagis.

El restaurant La Zanzara a prop del Vaticà ha reobert només quan Roma i la seva regió han descendit de zona taronja a groga: «Abans era millor estar tancats», expliquen. Al famós Il Bolognese de plaça del Popolo lamenten que aquest obrir–tancar segons com avancen els contagis els impedeix una programació. n