La velocitat del virus puja per tercer dia a Catalunya, amb 2.000 contagiats més

En les últimes hores ha descendit lleugerament la xifra de persones ingressades i de crítics

2
Es llegeix en minuts

La corba epidèmica a Catalunya, que baixava des del 13 de gener, ha frenat i per tercer dia consecutiu ha pujat la velocitat de propagació del virus, cosa que ha portat el Procicat a mantenir una setmana més les restriccions a partir de dilluns. 

Malgrat l’augment d’una centèsima (de 0,85 a 0,86) de la velocitat de propagació del virus, han baixat els pacients de les ucis (613, tres menys) i els ingressats (2.026, 91 menys). 

Segons les dades epidemiològiques actualitzades aquest divendres pel Departament de Salut, el risc de rebrot (EPG), l’índex del creixement potencial de l’epidèmia, ha baixat 10 punts i se situa en 264 –a partir de 100 es considera un risc alt–. Pel que fa a la xifra de contagiats, continua sent molt elevada, amb 1.994 més en les últimes hores, quan s’han notificat 37 morts més.

Tenint en compte aquestes dades dels últims dies els experts ja s’han anat pronunciant en contra de qualsevol obertura a partir de dilluns, una decisió que el Procitat va ajornar d’ahir a avui precisament per la negativitat dels últims informes.

Així ho va dir ahir la cap del Servei de Medicina Preventiva de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona i epidemiòloga, Magda Campins, que va considerar que el descens de casos tan lent observat a Catalunya en aquesta tercera onada podria tenir relació amb el fet que la variant britànica, molt més transmissible que la de Wuhan, va guanyant terreny i ja representa més del 30% dels infectats

Notícies relacionades

Segons el seu parer, aquesta situació requereix que la desescalada de les restriccions no sigui ràpida i que les mesures continuïn sent «estrictes», de moment. 

Per la seva banda, el grup d’investigadors del Biocomsc, de la Universidat Politècnica de Catalunya (UPC), alertava: «Podem confirmar que el ritme de contagis de Covid-19 va pujar del 0,8 fa dues setmanes fins al 0,9 la setmana passada», probablement per la combinació de les noves mesures del Govern, l’activitat per les eleccions catalanes i/o la nova variant» britànica. «Cal monitoritzar si aquesta frenada es consolida i acaba parant el descens la setmana vinent», han indicat, i han demanat que es minimitzi la interacció social al màxim els pròxims dies.