Crisi sanitària

Catalunya deixa les restriccions en ‘stand by’ després d’accelerar-se l’expansió del virus

  • La Generalitat ajorna la relaxació de les mesures després de dos dies de frenada en la millora de les dades epidemiològiques.

  • En canvi, altres autonomies, com Madrid, sí que les suavitzen

Catalunya deixa les restriccions en ‘stand by’ després d’accelerar-se l’expansió del virus
3
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

Dilluns acaba el termini de vigència de les mesures de contenció que la Generalitat va posar en marxa al gener quan la tercera onada del coronavirus estava en el punt àlgid. És la data marcada per posar fi, per exemple, al toc de queda a les 22.00 hores o per ampliar les obertures de la restauració o perquè els centres comercials reprenguin la seva activitat amb normalitat. I just a les portes d’aquesta revisió, la corba de l’epidèmia s’ha frenat i per segon dia consecutiu va pujar aquest dijous a Catalunya la velocitat de propagació del virus. La reacció va portar el Procicat a ajornar unes hores (fins divendres) l’anunci sobre si les restriccions es mantenen o es relaxen.

A més de la velocitat de propagació del virus en augment, també van repuntar els pacients de les ucis i es van sumar 1.862 nous contagis i 59 morts per Covid en un dia. Segons les dades epidemiològiques de la Conselleria de Salut, el nombre de pacients hospitalitzats per Covid és de 2.117, uns quants menys que el dia anterior (64), tot i que els malalts crítics a l’uci eren 616, quatre més que la vigília.

El risc de rebrot (EPG), l’índex del creixement potencial de l’epidèmia, ha estancat el seu descens i es va mantenir ahir igual que dimecres en 274 punts, quan a partir de 100 es considera un risc alt.

Canvi de tendència

Els indicadors epidemiològics apunten un canvi de tendència en el descens de la corba epidèmica, ja que també s’ha estancat la disminució de la positivitat de totes les proves de Covid, que diumenge va caure per sota del 5% –la xifra establerta per l’OMS per considerar controlable l’epidèmia– i que ahir es va situar en 4,28, similar al dia anterior.

A l’espera que el Procicat maduri una possible relaxació de les mesures restrictives, que s’esperava en el sector del comerç i en la mobilitat, els experts ja s’han pronunciat en contra de qualsevol obertura en aquest sentit. La cap del Servei de Medicina Preventiva del Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona i epidemiòloga, Magda Campins, va considerar que el descens de casos tan lent observat a Catalunya en aquesta tercera onada podria tenir relació amb el fet que la variant britànica va guanyant terreny i ja representa més del 30% dels infectats.

El grup d’investigadors Biocomsc, de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), va alertar a través de Twitter: «Podem confirmar que el ritme de contagis va pujar del 0,8 fa dues setmanes fins al voltant del 0,9 la setmana passada», probablement per la combinació de les noves mesures del Govern, l’activitat per les eleccions catalanes i/o la nova variant» britànica.

La soca avança

A Espanya s’han trobat 613 casos de la soca britànica, i una estimació partint de marcadors indirectes indiquen que aquesta variant més contagiosa podria ascendir al 20% de tots els contagis, va informar ahir la ministra de sanitat, Carolina Darias, durant la seva segona compareixença a la Comissió de Sanitat del Congrés dels Diputats.

Notícies relacionades

«A Espanya ja hi ha una gran colonització d’aquesta variant, igual com a la resta de països. No obstant, i tot i que estimem que pot suposar a nivell general el 20% dels casos confirmats, existeix una àmplia variabilitat entre comunitats autònomes i regions», va dir Darias, abans d’explicar que en algunes autonomies només suposa l’1% dels casos però en d’altres arriba fins al 45%.

Mentrestant, l’enquesta del CIS revelava ahir que sis de cada 10 espanyols consideren que, atesa l’evolució de la pandèmia a Espanya, s’haurien d’adoptar mesures de control i aïllament més exigents per contenir l’avanç del coronavirus. Això contrasta amb els anuncis fets per algunes comunitats com la de Madrid, que des d’ahir ha retardat l’inici del toc de queda a les 23.00 hores i permet el tancament de l’hostaleria a aquella mateixa hora en lloc d’a les 21.00, tot i que els bars i restaurants no podran admetre nous clients a partir de les 22.00 hores.