Contra la pobresa menstrual

Nova Zelanda proporcionarà productes d’higiene femenina gratis a les escoles

  • La iniciativa intenta prevenir que durant la menstruació les nenes i adolescents faltin a les seves classes

strip-3655836 1920

strip-3655836 1920

1
Es llegeix en minuts

El Govern de Nova Zelanda ha comunicat que a partir de juny repartirà de manera gratuïta en tots els centres educatius del país productes d’higiene femenina. L’Executiu ha explicat que l’objectiu és aturar el problema de l’anomenada «pobresa menstrual», i així evitar que les nenes i adolescents que no tenen accés a aquests productes bàsics faltin a l’escola els dies de la seva menstruació.

Segons informa Europa Press, la primera ministra, Jacinda Ardern, ha manifestat que «ningú hauria de faltar a classe per alguna cosa que és una part normal de la vida per a la meitat de la població». Ardern ha afegit que la nova mesura contribueix que el Govern pugui abordar la pobresa de manera directa, es pugui augmentar l’assistència a les escoles i s’aconsegueixi «un impacte positiu en el benestar de les nenes».

Les autoritats del país han tingut en compte estudis que revelen que hi ha alumnes menors, procedents de famílies amb pocs recursos, que no assisteixen a les seves classes durant el període menstrual. De fet, Ardern apunta que una de cada dotze estudiants falta a l’escola per problemes vinculats amb la «pobresa menstrual». Davant aquesta situació, aquest any preveuen destinar més de 2 milions de dòlars neozelandesos (gairebé 1,2 milions d’euros) per proporcionar de manera gratuïta el material en escoles primàries, intermèdies i secundàries.

Notícies relacionades

El repartiment generalitzat tindrà lloc després d’un programa pilot que va començar en la segona meitat del 2020 i que va comptar amb la participació de 15 escoles i unes 3.200 estudiants de Waikato, de l’Illa Nord. Ardern ha afegit que les estudiants van expressar llavors que aquests productes d’higiene femenina «haurien d’estar disponibles per a tots els que ho necessitessin i quan ho necessitessin».

La menstruació pot, a més, implicar per a les joves una sèrie de problemes derivats. Entre ells, segons va citar la ministra per a Assumptes de la Dona, Jan Tinetti, la vergonya, els estigmes i l’absentisme escolar.