Una reclamació social

La rebaixa de l’IVA de compreses i tampons, una assignatura pendent a Espanya

  • L’impost d’aquests productes tan bàsics per a les dones es manté en el 10% en lloc del 4%
  • Els fallits Pressupostos del 2019 van incloure la rebaixa, però els comptes públics es van quedar en paper mullat
fcasals43670287 barcelona 08 06 2018   productos de primera necesidad para l181004141921

fcasals43670287 barcelona 08 06 2018 productos de primera necesidad para l181004141921 / CARLOS MONTANYES

3
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Les dones es passen una mitjana de40 anys sagnant una vegada al mes. És igual el país en què visquis, el nivell econòmic o les idees polítiques, si ets dona tens la regla. No és optatiu. Lescompreses i tampons són vitals en la vida femenina, uns productes bàsics a què cal dedicar un generós pressupost.A Espanya, estan gravats amb l’IVA del 10%, el mateix impost que té fer un cafè al bar o anar al cine, formidables activitats totes dues, que, no obstant, són optatives a la vida. Les compreses, no. Són un producte de primera necessitat, un material higiènic que facilita immensament la vida de les dones i que, entre altres coses, evita infeccions.

En la tramitació delsPressupostos Generals de l’Estat del 2019, el Govern socialista va apostar per una rebaixa de l’IVA del 10% al 4%, l’anomenat ‘superreduït’, el mateix que grava el pa, la llet, els ous i la fruita. María José Montero, ministra d’Hisenda, va considerar en aquella ocasió que erenimpostos «discriminatoris» amb les dones.No obstant, els comptes públics no van aconseguir ser aprovats i el pla va quedar en paper mullat. Els actuals pressupostos del Govern de coalició no inclouen aquesta rebaixa, malgrat que hi ha partits polítics, com Més País, BNG i ERC, que han introduït esmenes per incorporar la rebaixa. Al seu dia, Unides Podem, com el mateix PSOE, també la va defensar.

Iniciativa el 2016

La petició ve de lluny. L’octubre del 2016, el PSOE va portar al Congrés una proposició no de llei per instar el Govern a rebaixar al tipus superreduït els productes d’higiene íntima femeninai els bolquers. Tots els grups parlamentaris van considerar que eren «productes imprescindibles». Tots, excepte Cs, que es va abstenir, i el PP, que hi va votar en contra.

Les marques blanques són bastant més barates, però de mitjana un paquet de 32 unitats costa uns 5 euros. Si n’utilitzes dos paquets al mes et gastes 120 euros a l’any.4.800 euros al llarg de la vida fèrtil.Al mercat va irrompre fa temps la copa menstrual, que té un preu d’uns 20 euros i la seva vida útil és de diversos anys. Implica estalvi econòmic i ecològic, però –de moment– el seu ús no és tan comú. 

Hi ha països on les compreses i els tampons són molt més cars, perquè estan gravats amb un 20% d’IVA. És el cas de l’Argentina, Ucraïna i Eslovàquia. N’hi ha d’altres on no es paguen impostos, com el Canadà, Irlanda i Kenya. Escòcia acaba de fer història posant a disposició de les dones productes d’higiene gratuïts als edificis públics. El mateix que ara succeeix a tot el món amb el sabó i el paper higiènic que hi ha als lavabos.

Bolquers infantils

Notícies relacionades

El clamor social per a la rebaixa de l’IVA no només incumbeix compreses i tampons. Elsbolquers infantils–un altre bàsic de la higiene que s’utilitza diàriament els tres primers anys de vida– estan gravats amb el 21%. Fa anys que la Federació Espanyola de Famílies Nombroses reclama oficialment una baixada d’impostos perquè es tracta d’un producte de primera necessitat. Al mercat també han irromput els bolquers de tela rentables. Són més moderns que les antigues gases que es posen als nadons al segle XX, però amb el mateix (i pesat) mètode d’utilitzar i rentar moltes vegades al dia.

Mentrestant, els bolquers de persones granssí que són molt més econòmics per a les famílies, ja que estanfinançats per la Seguretat Social. Un paquet pot costar uns 50 euros i l’usuari només en paga uns cinc, sempre que el metge de capçalera els hi recepti.

Temes:

Dones