Interlocutòria a Vigo

Un jutge autoritza una nova via exprés perquè un propietari recuperi el seu pis okupat

  • El denunciant va haver d’entregar una fiança de 50 euros

Un jutge autoritza una nova via exprés perquè un propietari recuperi el seu pis okupat
3
Es llegeix en minuts

L’okupació de vivendes està a l’ordre del dia. I un dels grans problemes associats és la lentitud amb què en la majoria de les ocasions actuen els jutjats per a desesperació dels propietaris. Per això és important la interlocutòria judicial que acaba de dictar un magistrat instructor de Vigo, que va autoritzar una nova via exprés perquè l’amo d’un pis del Casco Vello pogués recuperar l’immoble. Concretament, el que va fer va ser estimar la mesura cautelar instada per l’advocat d’aquest home i permetre-li prendre possessió de casa seva. De fet, ja ho va poder fer fa uns dies. Atès que en el moment en què va anar allà no es va trobar ningú a dins, tot es va desenvolupar de la millor manera: sense contratemps. Va trencar el candau que havien posat els okupes a la porta principal i va instal·lar un tancament de seguretat per evitar que hi accedeixin de nou, un robust mecanisme similar als que per seguretat utilitzen els comerços ubicats a peu de carrer.

La resolució la va dictar el titular del Jutjat d’Instrucció 2 de Vigo. En aquesta sala s’hauria d’haver celebrat fa unes setmanes el judici contra la parella que vivia il·lícitament a la vivenda des de juliol del 2020. Un dels okupes és en el dia d’avui a la presó i, per tant, localitzat per a la vista oral, però la dona no va comparèixer. Davant el risc que el procediment judicial estigués suspès de manera eterna fins que se la trobés a ella i amb l’evidència que el legítim propietari ja feia mesos que no podia entrar al seu pis, el jutge Diego Costa va apreciar que existia un «clar perjudici» per al denunciant. I aquest va ser un dels motius pels quals, estimant la sol·licitud de mesura cautelar plantejada pel lletrat José Luis Feijóo, va autoritzar l’amo «a portar a terme la presa de possessió» de la vivenda, procedint-se en la mateixa resolució a requerir als okupants que la desallotgessin en el termini de tres dies, amb l’apercebiment de cometre un delicte de desobediència. El denunciant va haver d’entregar una fiança de 50 euros

Una de les claus de la interlocutòria és que el jutge d’instrucció va més enllà de la jurisdicció penal a què pertany i acudeix a la Llei d’Enjudiciament Civil (LEC) per aplicar la mesura cautelar. I en la seva resolució argumenta que es donen tots els requisits per a això. En primer lloc hi ha proves clares de l’okupació. «Hi ha prou indicis en relació amb la presumpta comissió d’un delicte d’usurpació», diu, citant la prova documental que evidencia que el denunciant «seria el propietari de la vivenda» .

Risc

Notícies relacionades

En segon lloc, hi ha risc que la futura execució (la presa de possessió de la casa) «esdevingui inútil o impossible». I això a causa que el propietari ja estava privat de casa seva des de l’estiu passat i com que la dona que seguia allà quan l’altre va ingressar a la presó estava en parador desconegut, el procediment judicial es mantindria suspès «fins a la seva localització». Fet que perjudicaria el denunciant al no existir un termini clar de quan recobraria la seva vivenda. I, finalment, conclou el magistrat, el denunciant ha de prestar caució, és a dir, fiança, per recuperar el seu pis. En aquest cas, donada les circumstàncies, es va fixar en 50 euros.

Amb aquesta interlocutòria a la mà, el propietari acaba de recuperar aquest pis d’un petit edifici de la seva propietat del barri històric de Vigo. La resta de les vivendes estan llogades. «Em vaig assabentar que estava okupat a l’estiu; atès que es trobava en mal estat i anava a reformar-lo, i quan hi va anar l’electricista per fer les feines es va trobar gent a dins», diu. Ara, afirma, farà per fi aquestes reformes i arreglarà els danys causats per les persones que van viure allà els últims mesos: «Van deixar mobles tirats per tot arreu».

Temes:

Okupes