CONFIRMADES LES RESTRICCIONS

TSJC manté les restriccions per la Covid en restaurants i bars

  • L’alt tribunal rebutja la suspensió de les mesures sol·licitades pel sector de l’hoteleria i el joc

  • La resolució judicial argumenta que la pandèmia continua constituint «una amenaça majúscula»

  • Segons l’opinió dels magistrats seria una «imprudència» relaxar les mesures restrictives

TSJC manté les restriccions per la Covid en restaurants i bars
1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acordat mantenir les restriccions a l’obertura de bars i restaurants i al tancament al públic de les activitats de joc, casinos i sales de bingo que va dictar el Govern català el 5 de febrer per la pandèmia del coronavirus. Els magistrats deneguen les mesures cautelars que van sol·licitar diverses associacions i federacions del sector de l’hoteleria i de l’oci que van reclamar suspendre dos apartats de la resolució dictada per la Generalitat en relació amb les restriccions per la pandèmia. Les entitats que van deixar el recurs al·ludien a la decisió del Tribunal Superior de Justícia del País Basc (TSJPV) que va permetre reobrir bars i restaurants. Dels set magistrats, dos han dictat vots particulars.

El tribunal afirma que, malgrat la millora de la situació, la pandèmia «continua constituint una amenaça majúscula, que aconsella limitar tant com sigui possible aquelles activitats no essencials que puguin propiciar el contacte personal i en grup. Contacte, aquest, que, com està demostrat, constitueix una font afavoridora de contagis en proporcions significatives».

Notícies relacionades

Segons els togats «ara com ara, constituiria una imprudència aixecar o relaxar les mesures restrictives impugnades», coneixent les conseqüències que això podria tenir en un àmbit hospitalari sobrecarregat i en permanent risc de col·lapse». La resolució reconeix que «sense cap dubte, les mesures restrictives objecte de controvèrsia seguiran portant perjudicis econòmics no menors» en l’hoteleria i l’oci; «però aquests perjudicis podran veure’s rescabalats posteriorment a través dels cursos procedimentals i legals de rigor». En definitiva, recalquen, «en l’actual tessitura haurà de prevaler el risc que per a la vida humana està suposant la pandèmia».

Absència de justificació

Les associacions recurrents consideren que la mesura cautelar sol·licitada no posava en risc la salut de la població, atès que se segueixin determinades pautes de prevenció, seguretat i higiene compatibles amb l’exercici de les activitats concernides, alhora que al·legaven «absència d’una justificació científica de les restriccions» i falta d’empara legal per dictar aquestes mesures. La Generalitat es va oposar a aquesta petició, ja que la situació en altres comunitats autònomes, tant del sector de l’hoteleria com el de l’avenç del coronavirus, és diferent. Els jutges li han donat la raó.