Missió al planeta vermell

¿Quan és l’aterratge del ‘Perseverance’ a Mart? Horari i on veure’l ‘online’

  • La missió espacial al planeta vermell té per objectiu buscar signes de vida microbiana i estudiar les característiques del clima i del terreny

¿Quan és l’aterratge del ‘Perseverance’ a Mart? Horari i on veure’l ‘online’
2
Es llegeix en minuts

L’arribada a Mart del tot terreny ‘Perseverance’, llançat el juliol del 2020, està prevista per a aquest dijous dia 18 de febrer. La NASA començarà a retransmetre a les 20.00 hores el programa «Juntos perseveramos» just abans del descens, previst per a les 21:30 hores. EL PERIÓDICO seguirà en directe des de les 20.00 hores tota l’operació a través de la pàgina web de la NASA i dels seus canals en castellà de Facebook, Twitter i YouTube. També estarem pendents del seguiment que realitzarà el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i alguns científics. El famós astrofísic Joan Anton Català és un d’ells, que l’emetrà a través del seu canal de YouTube i, a més, explicarà els «set minuts de terror», que, segons explica, són els moments més complicats de la maniobra, on fins i tot s’ha de passar de 20.000 km/h a 0.

De la nau sortirà el robotPerseverance’, un de similar al Curiosity que la NASA va llançar el 2011. Consta de sis rodes, 23 càmeres i material científic per recollir mostres del Cràter Jezero, una zona rica en sediments, ideal per buscar biosenyals.

La missió Mars 2020 Perseverance pretén rastrejar l’existència de vida microbiana, a més d’obtenir dades i imatges del planeta vermell. A més, s’estudiarà el clima, la pols i les condicions ambientals de Mart, i si hi ha aigua subterrània o si es pot produir oxigen en l’atmosfera per a futures expedicions.

Notícies relacionades

María José Viñas, periodista que lidera la comunicació en espanyol de la NASA, explica el primer programa de divulgació en viu 100% en espanyol que estan preparant per al dia de l’aterratge. Avança que en el programa hi haurà des d’entrevistes amb astronautes llatins fins a una part dedicada als nens, on Diana Trujillo, enginyera aeroespacial que treballa en la missió, parlarà sobre l’exploració espacial a través de marionetes i respondrà preguntes d’una escola de Sant Vicenç dels Horts. Revela que el programa comptarà amb «una intervenció de Juanes, missatges institucionals i moltes mostres de recolzament», i que, si tot va segons el previst, també hi haurà alguna sorpresa més.

En l’entrevista, María José Viñas també ha revelat altres notícies de la NASA que haurem de tenir en compte aquest any. A l’octubre tindrà lloc el llançament del telescopi espacial James Webb, i al novembre, si el coronavirus no ho impedeix, es llançaran les primeres proves del programa Artemisa.