Inspecció controlada
La Xina no va facilitar totes les dades a la missió de l’OMS a Wuhan
Els científics van demanar informació en brut dels pacients per veure la interpretació de les respostes però no se’ls ha facilitat.
Divendres es podrien publicar els primers resums de la missió que només va poder visitar zones prèviament seleccionades per la Xina i no va poder parlar amb cap pacient.

Les autoritats xineses es van negar a oferir tota la informació sobre l’origen de la pandèmia del coronavirus a la missió de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) desplaçada fa unes setmanes a la zona de Wuhan. Així ho ha manifestat Dominic Dwyer, un dels experts en malalties infeccioses i membre de l’expedició al tornar de l’epicentre de l’expansió del virus.
Els membres de l’equip van sol·licitar a les autoritats xineses les dades en brut, sense processar, sobre els 174 pacients que la Xina havia identificat en la fase inicial del brot a la ciutat de Wuhan el desembre del 2019. Però no els han facilitat aquesta informació.
Per l’investigador era crucial, ja que només la meitat dels casos presentats havien estat exposats al mercat de Huanan, on es va detectar el virus per primera vegada. D’aquestes dades es desprenien informacions clau, com les preguntes que es van fer als pacients i com es van analitzar les respostes.
Més dades que el 2020
Dwyer ha assenyalat a Reuters que, malgrat no haver donat totes les dades, les autoritats xineses van proporcionar molt material, «molt més que l’any anterior», cosa que considera que ja és un bon avenç. L’OMS podria publicar divendres vinent un primer resum de la informació obtinguda per la missió científica.
Les disputes entre la Xina i els Estats Units van provocar un retard en l’enviament de la missió de l’OMS. Els investigadors van arribar al gener i durant quatre setmanes han estat analitzant els possibles orígens del brot de Covid-19. No obstant, després de passar dues setmanes en quarantena a l’hotel, només van poder realitzar visites organitzades pel Govern xinès i se’ls va impedir el contacte amb persones de Wuhan al·legant restriccions per motius sanitaris.
L’especialista australià reconeix que en ocasions van discutir amb els seus homòlegs xinesos sobre la interpretació de les dades, tot i que es tracta de «discussions habituals quan es realitzen aquestes recerques». Dwyer assenyala que no sap si no van donar més dades perquè no en tenien o per pressions polítiques.
La cadena de fred
Notícies relacionadesBona part del debat es va centrar en els processos de congelació i transport d’aliments del mercat de Huanan, que des de l’OMS consideraven deficient, però que la Xina descarta com a part del problema.
En aquest sentit, Peter Ben Embarek, responsable de la missió de l’OMS, manté que és una possibilitat, però va assenyalar que els venedors del mercat venen productes congelats (incloent-hi animals salvatges de granja), i que podria ser focus d’infecció. També va assenyalar que l’equip de l’OMS no estava investigant l’opció que el virus s’escapés accidentalment d’un laboratori, tal com havia defensat al seu dia Donald Trump.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Presumpta administració deslleial Els Mossos confisquen documents i joies als marmessors de Pere Mir
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Energia El Govern central exigeix per a aquesta mateixa tarda a REE i totes les elèctriques totes les dades sobre l'apagada
- Educació superior Creix més del 50% el nombre d’universitaris que han de compaginar estudis i treball en només tres anys
- Infraestructures Renfe prepara 9.000 trajectes en bus per al tall de Rodalies entre El Prat i Vilanova de l'1 al 4 de maig
- Plataformes digitals La moderadora de continguts de Meta registra un ero històric: 2.062 acomiadaments a la torre Glòries
- Educació a Catalunya Més del 40% d’aspirants a estudiar Magisteri a Catalunya no aproven les proves d’accés