PEL CORONAVIRUS

Antifrau investiga vacunacions irregulars de càrrecs públics i reclama sancions

  • El director de l’OAC assegura que aquest tipus d’accions no poden quedar impunes

  • Gimeno reclama «transparència» i «concreció» dels protocols per evitar aquest frau

  • Segons la seva opinió, la segona dosi als infractors només s’ha d’administrar sota criteris mèdics

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Oficina Antifau de Catalunya (OAC) està investigant vacunacions irregulars de càrrecs públics contra el coronavirus i reclama sancions perquè aquest tipus d’actuacions no quedin impunes, ha assegurat aquest dimarts el director d’aquest organisme, Miguel Ángel Gimeno. Aquesta entitat ha remès al Govern català un escrit de recomanacions en què demana la «fixació d’una regles de joc clares i transparents» i la «concreció» dels protocols d’actuació del personal sanitari que subministra la vacuna per evitar que dispensin el fàrmac a persones a qui no correspon.

L’OAC ha rebut tres denúncies per la vacunació irregular i ha començat a investigar. «Són béns que s’estan comprant amb diners públics», ha especificat. Al document remès a la Generalitat, Antifrau remarca que les «transgressions no han de quedar sense resposta proporcionada a la gravetat de la infracció prèviament prevista en la llei», ja que d’una altra manera «es pot generar una percepció d’impunitat que contribueix a perpetuar el risc que es pretén evitar».

Una altra qüestió és si s’ha de subministrar la segona dosi o noa les persones que s’han posat la primera de forma fraudulenta. L’OAC considera que aquesta decisió és «preferible» vincular-la al criteri mèdic, «més d’acord amb la salut col·lectiva», tot i que evitant, en la manera que sigui possible, «generar la percepció que qui ha actuat incorrectament acaba sent premiat».

Mecanisme «clar» d’actuació

Notícies relacionades

En aquest sentit, Antifrau aposta per fixar un mecanisme «clar» i «transparent» d’actuació, uns protocols que han de tenir presents els principals valors de l’ètica pública: equitat, per mitigar les desigualtats; respecte, qualsevol persona més enllà de la seva posició social mereix un tracte òptim en l’accés dels serveis públics, i disponibilitat, prioritat a vacunar el personal sanitari i les persones vulnerables.

A l’entendre de l’OAC, el frau en la vacunació només pot ser evitat de «forma efectiva» mitjançant un segon nivell de concreció dels protocols generals. És a dir, que es detalli com han d’actuar el personal sanitari a l’hora de dispensar la vacuna i que previnguin una resposta cap a les persones que pretenen accedir-hi de forma irregular. Una acció que ha sigut qualificada pel director d’Antifrau com de «corrupció», ja que s’anteposa a l’interès general. Permetre aquestes accions suposa, ha precisat, «més alarma social, desprestigi de les institucions i desconfiança en la ciutadania». «Fan falta mecanismes i pautes detallades que regulin l’administració de les vacunes», ha remarcat. Segons Gimeno, «aquesta situació no s’ha de deixar a una decisió personal».

Temes:

Coronavirus