Més vigilància a l’AP-7 i l’AVE

Els Mossos detecten més infraccions i reforcen el control perimetral de Catalunya

Aquest cap de setmana s’han aixecat 352 actes més que l’anterior

Ramentol avança que les restriccions es mantindran més enllà del 7 de febrer

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Els Mossos d’Esquadra han detectat en els últims dies un augment dels viatges no justificats i per això el Departament d’Interior ha ordenat reforçar els controls per assegurar que es compleix el tancament perimetral de Catalunya. Així ho ha anunciat aquest dilluns el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, en una roda de premsa. Aquests controls se centraran en autopistes i autovies, com a l’AP-1 i l’A-7, així com en estacions ferroviàries de l’AVE.

«Hem detectat un increment de viatges no justificats i per això hem reforçat els controls», ha assenyalat Sàmper, que ha apuntat que aquest cap de setmana han aixecat nombroses actes a ciutadans que intentaven accedir de forma no autoritzada als parcs naturals del territori. Concretament han sigut 352 actes més que el cap de setmana anterior, una xifra que suposa un augment del 15%.

Així, a les primeres hores d’aquest dilluns, la policia ha inspeccionat dos trens AVE, en els quals han aixecat tres i dues actes administratives de sanció, respectivament i, al migdia, els Mossos estan fent les comprovacions oportunes en un tren Alvia. Sàmper ha assenyalat que s’han rebut queixes de passatgers perquè alguns trens anaven igual de plens que abans del confinament perimetral, per la qual cosa Interior ha decidit desplegar aquest dispositiu amb una «voluntat dissuasòria».

En la roda de premsa de valoració de l’evolució del coronavirus a Catalunya, el secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha explicat que en els pròxims dies Catalunya arribarà al pic de pressió assistencial a les ucis dins d’aquesta tercera onada. Un pic marcadament superior al de la segona onada. «Passarem de 700 pacients. Això està tensant la nostra xarxa hospitalària», ha assenyalat. Ramentol ha confirmat que segueix la baixada molt lenta del nombre de contagis. «Hem passat amb solvència el pic epidemiològic d’aquesta tercera onada», s’ha felicitat.

Es mantindran les restriccions

Sobre les restriccions actuals, vigents fins al 7 de febrer, Ramentol ha assenyalat que, tot i que dilluns s’hagi sobrepassat el pic de la pressió assistencial, la situació continua sent de risc molt elevat. Per tant, ha dit, «el gruix de les mesures restrictives s’hauran de mantenir». «No seria oportú esperar que Salut plantegés un relaxament de les restriccions perquè el risc seria altíssim», ha insistit.

Notícies relacionades

Respecte a les vacunes, Ramentol ha assenyalat que Salut ha rebut 65.620 dosis de Pfizer, que corresponen a 46 safates, menys de les 61 previstes. I ben aviat, ha dit, Catalunya rebrà les 8.500 de Moderna. «Això ens permetrà reprendre la campanya de vacunació. La centrarem en segones dosis a residències i professionals sanitaris de primera línia», ha apuntat.

Aquest dilluns Catalunya ha notificat 2.371 nous contagis i 85 morts. A més, la velocitat de reproducció del virus s’ha situat en 0,95, mantenint-se per sota d’1, cosa que significa que l’epidèmia està en contracció. «La baixada està sent lenta. Ens agradaria que fos més intensa, això implicaria endurir les mesures», ha dit el coordinador de la Unitat de Seguiment de Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz.