UN ANY DE PANDÈMIA

La Gomera, 31 de gener del 2020: El virus va arribar a Espanya

  • Un turista alemany va ser diagnosticat ara fa un any amb coronavirus a La Gomera, el primer cas al país

  • Aquest ciutadà es va recuperar, però des d’aleshores han mort més de 58.000 persones i n’han emmalaltit 2,7 milions

2
Es llegeix en minuts

El 31 de gener a última hora de la nit, el Centre Nacional de Microbiologia va confirmar el primer cas de coronavirus a Espanya, el d’un turista alemany a l’illa canària de La Gomera. Ningú podia imaginar el que vindria després: una pandèmia que ha contagiat ja més 2,7 milions de persones i ha causat més de 58.000 morts.

Just un mes abans d’aquella data, les autoritats de la ciutat xinesa de Wuhan havien informat de 27 casos d’una pneumònia desconeguda després d’haver visitat el mercat d’animals vius d’aquella localitat. El 23 de gener van ser confinats els 11 milions d’habitants de la ciutat xinesa, una mesura que des d’Espanya es va contemplar amb estupor i que acabaria ordenant el 14 de març següent, amb la declaració de l’estat d’alarma.

Illa, acabat d’arribar

Aquell mes de gener, des del Ministeri de Sanitat amb el nou ministre, Salvador Illa, i el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, s’assegurava que el risc que el nou coronavirus arribés a Espanya era «molt baix» i que en cas que ho fes, el país estaria preparat «per actuar davant qualsevol eventualitat», una opinió compartida llavors per part de les principals societats mèdiques i d’experts en malalties infeccioses.

El 30 de gener, Canàries va aïllar a l’Hospital de La Gomera, per recomanació del Govern alemany, un grup de ciutadans alemanys, després que dos d’ells estiguessin en contacte abans de viatjar a l’illa amb un positiu. Cap presentava símptomes. Però el dia 31, un d’ells va donar positiu. Va ser la conselleria de Sanitat canària la que va informar en un primer moment dels resultats de l’anàlisi del ciutadà alemany, que presentava un «quadro lleu». Va ser donat d’alta el 13 de febrer i els seus companys mai van arribar a donar positiu.

Però dies abans sí que havia donat positiu un ciutadà britànic resident a Mallorca, el que va ser el segon cas de coronavirus al país. Es va contagiar a França i presentava una càrrega viral baixa, segons van informar llavors les autoritats sanitàries. Aquells dies, concretament també el 13 de febrer, tot i que es coneixeria gairebé un mes després, el 3 de març, es va produir la primera mort per Covid al país. Va ser la primera de les més de 58.000 morts que s’han notificat fins ara a Espanya pel virus.

El congrés de mòbils

Notícies relacionades

El 12 de febrer, després de molts dubtes i vaivens, es va anunciar la cancel·lació del Congrés Mundial de Mòbils de Barcelona. I dies després, el 25 de febrer es van conèixer els casos a la península: tres persones de Castelló, Barcelona i Madrid que havien viatjat a Itàlia. El 26 de febrer un home de 62 anys va ser hospitalitzat a Sevilla, el primer cas no importat del virus

A tot això van seguir els mesos durs de la pandèmia, amb una primera onada despietada, a la qual han succeït dues més, l’última d’elles, està colpejant fort aquest mes de gener, coincidint amb l’inici de la campanya de vacunació, que va donar el tret de sortida el passat 27 de desembre. Una llum al final del túnel en el qual encara queden molts obstacles.