L’epidèmia es contrau a Catalunya però els ingressos tornen a repuntar

  • Els hospitals catalans allotgen 127 malalts més i les ucis tampoc experimenten la baixada pronosticada pels experts

  • L’Rt sí que descendeix de 0,95 a 0,93 i l’índex de rebrot consolida la baixada que va iniciar fa 14 dies

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El balanç epidemiològic publicat aquest diumenge per la Conselleria de Salut indica que l’epidèmia a Catalunya continua contraient-se, si bé l’evolució a la baixa dels contagis encara no es tradueix en un respir en la pressió hospitalària. De fet, aquest diumenge el número d’ingressats ha repuntat, després de diversos dies de descens. Les habitacions dels hospitals catalans ara allotgen 2.873 malalts, 127 més que dissabte, quan es va produir una disminució de 135.

Notícies relacionades

També continua augmentant el nombre de pacients en unitats de cures intensives (ucis), amb 730 ingressats, set més que dissabte, malgrat que el grup de recerca de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (BIOCOMSC) de la UPC, que monitoritza diàriament els indicadors epidèmics i elabora informes per als governs de Catalunya, Espanya i la UE, havia pronosticat que aquest cap de setmana o principis de la setmana que ve començarien a baixar els ingressos en les unitats per als malalts més greus. S’ha d’esperar, per tant, als pròxims dies per veure si es compleix la previsió.

La bona notícia és que l’índex de rebrot, que mesura el creixement potencial de la pandèmia, ha descendit fins als 530 punts, 21 menys que el dia anterior, de manera que es consolida el descens continuat que va començar fa 14 dies. A més, l’Rt que mesura la velocitat de propagació del virus ha caigut de 0,95, on estava estancada en els últims dies, a 0,93, cosa que significa que 100 persones contagien una mitjana de 93. Es tracta d’un descens petit, però un dels índexs que millor mesura l’expansió de l’epidèmia surt de l’estabilització i torna a la tendència a la baixa, una evolució que hauria de consolidar-se perquè qualsevol mínim canvi o obertura en les restriccions no signifiqui que el virus torna a créixer.