La lluita contra la pandèmia

La UE estudia demandar AstraZeneca per incomplir el contracte de les vacunes

Brussel·les incrementa la pressió perquè la farmacèutica compleixi amb els terminis d’entrega acordats

1
Es llegeix en minuts

La Unió Europea estudia acudir als tribunals de justícia i presentar una demanda contra AstraZeneca per incomplir el contracte de subministrament de vacunes contra el coronavirus si la farmacèutica no respecta el calendari d’entregues que es va pactar. Així ho ha avançat el ministre d’Afers Exteriors de Letònia, Edgars Rinkevics, en declaracions recollides per l’agència Reuters. «Aquesta opció ha de ser avaluada i es faria de manera coordinada entre els membres de la UE», ha apuntat el ministre. Cada país membre de la UE ha firmat contractes propis amb AstraZeneca.

«Demandes judicials coordinades seran més efectives per assegurar que AstraZeneca compleix els seus compromisos que accions legals individuals de cada estat membre», ha opinat un altre alt funcionari de la UE citat per Reuters.

Notícies relacionades

Aquesta reacció és un pas més en la pressió que Brussel·les està exercint sobre AstraZeneca després que la farmacèutica comuniqués a la UE divendres que no podria complir amb els terminis d’entrega de la vacuna contra la Covid-19 que ha desenvolupat amb la Universitat d’Oxford. AstraZeneca, la primera empresa amb la qual va firmar un contracte la UE l’agost passat per 300 milions de dosis més una opció de 100 milions addicionals, va informar que no estarà en disposició de complir les quantitats acordades i que davant els 80 milions de dosis que ha de subministrar durant el primer trimestre de l’any només n’entregarà 31 milions de dosis. Tot un revés per a les estratègia de vacunació dels Vint-i-set quan el nombre de contagis continua creixent. 

Diumenge Itàlia ja va anunciar que emprendria accions legals contra AstraZeneca i també contra Pfizer pels retards en les entregues de les vacunes.