Els trasplantaments han caigut un 18% a causa de la Covid

El Govern central destaca que, malgrat la frenada, la taxa de donació és molt superior a la de la resta de països en època prepandèmica

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El nombre de trasplantaments ha caigut un 18% el 2020 i el de donacions, un 22% a causa de la pandèmia de Covid-19, que ha saturat en diversos moments les ucis de pacients contagiats, a la qual cosa s’ha afegit la preocupació entorn de l’impacte que la infecció podria tenir en els receptors d’un òrgan.

Tot i així, el Govern considera que, fins i tot amb l’epidèmia, el 2020 ha posat de manifest «la fortalesa d’Espanya en plena adversitat», amb una taxa de trasplantaments de 93,3 i de donants de 37,1 per milió de població, valors superiors als registrats en la resta de països en època prepandèmica. La Unió Europea, per exemple, va tenir una taxa de 22,5 donants per milió de població el 2019.

I és que el 2020 es van realitzar 4.425 trasplantaments d’òrgans, gràcies al fet que 1.777 persones van donar els seus òrgans al morir i a les 268 persones que van oferir un ronyó o part del seu fetge en vida. D’aquesta manera, es van realitzar 2.700 trasplantaments renals, 1.034 d’hepàtics, 336 de pulmonars, 278 de cardíacs, 73 de pàncrees i 4 d’intestinals.

La sobrecàrrega a les ucis

Les dades i la valoració han sigut ofertes aquest dilluns per la Secretària d’Estat de Sanitat, Silvia Calzón, acompanyada per la directora de l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), Beatriz Domínguez-Gil. Calzón ha explicat que el descens d’activitat es va produir fonamentalment durant la primera onada de la Covid-19, durant els mesos de març a maig del 2020, a causa que es van sobrecarregar els hospitals de pacients de Covid i les unitats de cures intensives. Així mateix, va sorgir la necessitat de comprovar l’impacte que la infecció per coronavirus podria tenir en els receptors d’un trasplantament.

Tanmateix, l’adopció d’una sèrie de mesures pel sistema de trasplantaments va permetre una recuperació, de manera que entre el juny i el desembre la xifra s’ha aproximat a la registrada el 2019.

La llista d’espera

Notícies relacionades

Malgrat això, l’Executiu central reconeix que «persisteix un nombre important de pacients en llista d’espera», pendents d’un òrgan. A 31 de desembre del 2020, hi ha 4.794 pacients i d’ells 92 són nens, tot i que el 2020 s’ha arribat al rècord d’activitat pediàtrica amb 197 trasplantaments infantils.

El nombre de pacients en espera és, tot i així, inferior al registrat el 2019, amb 4.889 pacients. Aquest descens, segons admet el Govern, «es deu fonamentalment a una reducció en el nombre de pacients inclosos en llista d’espera a causa de la saturació del sistema sanitari».