Prop de 5.000 contagis

El coronavirus segueix en expansió a Catalunya amb els hospitals cada vegada més plens

L’índex de rebrot i la velocitat del virus augmenten de nou

El coronavirus segueix en expansió a Catalunya amb els hospitals cada vegada més plens
Es llegeix en minuts

La tercera, o quarta onada, segons alguns experts, del coronavirus avança a Catalunya, on en les últimes hores estan empitjorant els indicadors. Els hospitals estan plens amb professionals sanitaris exhaustos i gairebé la meitat d’ells amb risc de trastorns de salut mental. La pressió assistencial continua augmentant, amb 2.501 persones ingressades, davant les 2.445 d’ahir, de les quals 493 estan greus a l’uci, 16 més que la vigília.

Els indicadors epidemiològics de la Covid, que havien millorat lleugerament a Catalunya durant dos dies i ahir ja es van disparar negativament, mostren que el risc de rebrot (EPG), índex de creixement potencial de l’epidèmia, ha pujat de nou, de 609 punts a 657.

També són altes les xifres de contagi, amb 4.876 més, i 11 morts en les últimes 24 hores. El nombre de casos confirmats de Covid, amb tota mena de proves, acumulats des de l’inici de la pandèmia, ja és de 440.090, i la de víctimes mortals, 17.725.

La velocitat de propagació del virus (Rt) ha augmentat i, després de ser estable els dos últims dies, augmenta sis centèsimes, i es col·loca en 1,27 punts (cada 100 infectats contagien a una mitjana de 127 persones), cosa que indica que l’epidèmia continua creixent.

Enmig d’aquest empitjorament de l’epidèmia, que comporta una pressió assistencial més elevada tant en ambulatoris com en hospitals, ahir es va publicar un estudi de l’Hospital del Mar que revela que gairebé la meitat dels professionals sanitaris d’Espanya, un 45%, presenta un risc alt de trastorn mental després de treballar en la primera onada de la Covid, i un 3,5% fins i tot arriba a pensar en el suïcidi, més del triple de la mitjana de la resta de la població.

A Barcelona

Els indicadors del coronavirus a Barcelona també empitjoren. Segons les últimes dades de Salut, hi ha quatre persones més ingressades en hospitals per Covid, i 1.009 nous contagis. La velocitat de transmissió avança i passa d’1,30 a 1,38, i l’índex de rebrot, preocupant quan supera els 100 punts, puja de 623 a 678.

Et pot interesar

Les vacunes

Catalunya ha administrat la vacuna de Pfizer contra el coronavirus a un total de 91.382 persones des que va començar la campanya de vacunació el 27 de desembre, de les quals 15.195 han rebut la dosi en les últimes 24 hores. Del total de dosis, 65.920 s’han administrat a la província de Barcelona, 6.835 a Girona, 9.600 a Lleida i 8.963 a Tarragona; i de les quals 34.587 han sigut per a persones usuàries de residències catalanes.