El Govern redobla els atacs contra la gestió de la Covid de l’Executiu de Sánchez

  • El president substitut exigeix al Govern central que doni «ajuts directes», perquè amb els recursos de la Generalitat no n’hi ha prou

  • Budó assevera que l’Estat ha caigut «en l’abandó de funcions»

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

El president substitut, Pere Aragonès, ha instat aquest dimecres a buscar l’equilibri entre les mesures sanitàries restrictives i les més oberturistes, de caràcter econòmic. Sempre sense traspassar la línia vermella del «col·lapse dels serveis sanitaris». Aragonès ha recordat que països «amb sistemes sanitaris molt potents i amb més nombre de recursos que nosaltres, com Alemanya i el Regne Unit, es troben en plena batalla per controlar la pandèmia». Amb tot, el Govern, tant Aragonès com la consellera de Presidència, Meritxell Budó, han carregat contra el Govern central. Potser hi té alguna cosa a veure el fet que el candidat del PSC a les eleccions al Parlament sigui, precisament, un membre de l’Executiu central.

Ha sigut, precisament, als recursos on Aragonès ha posat l’accent. «Hem insuflat 867 milions en ajuts directes i continuarem fent-ho, però el Govern central també ho ha de fer», ha assenyalat, per tal com l’Executiu de Pedro Sánchez «recapta els impostos, té els pressupostos aprovats i no té» l’espasa de Dàmocles del «control del dèficit» sobre el seu cap.

I és que, segons el vicepresident i conseller d’Economia, «amb el que té la Generalitat no n’hi ha prou. No tenim ni prou recursos ni la sobirania» per cobrir l’espai que el Govern espanyol, segons ell, deixa buit. Així doncs, ha instat Sánchez a actuar «abans que sigui massa tard».

Més enllà del tributari

El Govern central no es pot limitar a «prendre mesures de caràcter tributari i ha de passar als ajuts directes de seguida, com fan altres governs a Europa». També ha exigit que «per raons de salut pública es decreti el teletreball obligatori en aquells sectors i administracions on sigui possible. Amb el teletreball es redueix la mobilitat, clau de la gestió de la pandèmia», ha asseverat.

Notícies relacionades

Budó, ha aportat la visió postconvergent del Govern. La també portaveu de l’Executiu ha mostrat certa unitat de discurs amb Aragonès i ha incidit en l’atac al Govern espanyol. «Nosaltres fem malabars, mentre que l’Estat no presta ajuts. Han de fer els deures».

I en l’única mesura que han pres, la dels ertos, el 32% dels afectats encara no han rebut la prestació», ha assegurat Budó, que ha acompanyat la petició prèvia d’Aragonès de prorrogar fins al maig els expedients temporals per la pandèmia que, en principi, caduquen el 31 de gener. «El Govern central ha caigut en l’abandó de funcions», ha sentenciat.