Temporal àrtic

‘Filomena’ congela amb neu, vent i fred 45 províncies

3
Es llegeix en minuts

Neu, vent, fred, onades i pluja posaran aquest 8 de gener en risc 45 províncies i Ceuta, que en cas de Castella-la Manxa serà extrem, a causa de les nevades que es preveuen a Albacete, Conca i Toledo, segons la predicció de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), que pronostica nevades abundants en zones del centre, interior est i interior sud-est peninsulars, amb cotes de neu bastant baixes, acumulant gruixos que poden superar els 10 centímetres i localment els 20 centímetres.

Així, la neu posarà en risc extrem Albacete, Conca i Toledo. També estaran en risc per neu Extremadura, Ciudad Real, Guadalajara, Saragossa, Sòria, Segòvia, Àvila, Salamanca, i ascendirà al nivell taronja al País Valencià, Almeria, Granada, Jaén, Terol, Tarragona, Madrid i Múrcia.

Per fred estaran en risc Guadalajara, Astúries, Cantàbria, Àvila, Salamanca, Valladolid, Barcelona, Madrid, la Corunya, Lugo, Ourense, Pontevedra, Navarra, Guipúscoa i La Rioja i ascendirà a nivell important a Burgos, Lleó, Palència, Segòvia, Sòria, Zamora, Girona i Lleida.

Per onatge, estaran en risc Gran Canària, Fuerteventura, La Gomera, El Hierro, Tenerife, Almeria, Granada, Màlaga, Alacant, Múrcia, Eivissa i Formentera, que ascendirà a important a Lanzarote i La Palma. En el mateix nivell d’alerta però per vent hi haurà Màlaga, Fuerteventura i Múrcia, que ascendirà a important a Gran Canària, Lanzarote, La Palma, La Gomera, El Hierro i Tenerife mentre que per pluja estaran Sevilla, Gran Canària, La Palma, La Gomera, Tenerife i Ceuta, que ascendirà a taronja a Màlaga i Cadis.

L’Aemet assenyala que la borrasca ‘Filomena’, situada entre la Península i les Canàries, s’aproximarà aquest divendres al sud-oest peninsular, amb inestabilitat en àmplies zones del sud, centre i aquest peninsulars, l’Estret i les Balears, amb pluges i xàfecs gairebé generalitzats.

Al nord de Galícia i litoral Cantàbric occidental podran donar-se precipitacions febles i disperses, augmentaran a últimes hores i podran estendre’s a altres zones del Cantàbric. Les precipitacions aniran acompanyades de tempestes i seran fortes i persistents al sud d’Andalusia i l’Estret, i podran ser localment molt fortes. També podrien ser localment fortes o persistents en altres zones de la meitat sud peninsular.

A les Canàries s’esperen xàfecs i tempestes, que podran ser localment fortes i persistents als vessants oest i nord-oest de les illes de més relleu, sense descartar alguna nevada feble en zones altes de Tenerife.

Són probables nevades abundants en àmplies zones del centre, interior est i interior sud-est peninsulars, amb acumulacions significatives a Castella-la Manxa i zones veïnes. La cota de neu a l’interior centre i centre-nord se situarà pràcticament en qualsevol cota, al sud de l’altiplà Sud i interior del País Valencià entre els 400 i els 1.000 metres i al nord i est d’Andalusia entre els 900 i els 2.000 metres.

Notícies relacionades

Les temperatures diürnes baixaran a l’oest peninsular i a les Canàries, i pujaran a l’àrea de l’Estret, amb valors anormalment baixos per a aquestes dates en gran part de la Península i les Balears. Les nocturnes pujaran a l’alt Ebre, les Balears i Andalusia, i descendiran a les Canàries. S’esperen gelades en gran part de l’interior peninsular, més intenses en zones altes, i seran localment fortes en serralades de la meitat nord.

Finalment, el vent continuarà bufant fort del sud-oest a les Canàries, amb ratxes molt fortes, fent remolins a nord-oest. De l’est i sud-est en l’extrem sud peninsular i de l’est i nord-est en la resta, amb intervals de fort al nord-oest de Galícia, sud d’Andalusia i litoral mediterrani.