Falten infermeres

Salut començarà a vacunar també els dies festius davant el retard acumulat

  • La subdirectora general de Promoció de la Salut de la Generalitat, Carmen Cabezas, reconeix un «excés d’optimisme» en els terminis d’administració de les dosis.

  • Considera que un dels problemes és l’escassetat de personal d’infermeria en el mercat, per la qual cosa el Govern ha de pagar jornades complementàries.

Salut començarà a vacunar també els dies festius davant el retard acumulat
3
Es llegeix en minuts

Hi ha vacuna, hi ha dosis disponibles, però falten elements a la cadena que retarden l’operació de vacunació ‘Warp Speed’ (anomenada així als Estats Units per associar-se a la velocitat de la llum) a la catalana. Hi ha llum, però no velocitat. La falta de personal d’infermeria que pugui administrar les dosis de la vacuna contra el coronavirus és un dels motius principals pels quals el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya no pot arribar al ritme de vacunació desitjat. Així ho ha manifestat en una entrevista a TV3, Carmen Cabezas, subdirectora general de Promoció de la Salut de la Generalitat, que ha revelat que a partir d’ara vacunaran cada dia de la setmana, incloent els dies festius, per arribar al ritme idoni.

Cabezas considera que «potser vam ser massa optimistes pel que fa al temps, no vam considerar aquesta setmana de preparació». Des de la Generalitat reconeixen que sí que estaven preparats, però que es van trobar amb l’escull que «no hi ha infermeres en el mercat per poder contractar», per la qual cosa han de pagar jornades complementàries. A més, amb la intenció de vacunar cada dia, farà falta més personal sanitari.

També ha destacat que el fet que l’agència del medicament europea avancés l’aprovació de la vacuna de Pfizer al 21 de desembre, va provocar que les previsions de començar a vacunar la setmana del 4 de gener no servissin, i això obligués a accelerar els terminis. Fins avui a Catalunya només 7.774 persones s’han vacunat, de les 60.000 que estaven previstes. Un 12,96%.

A hores d’ara, la Generalitat comptava tenir vacunades en dues setmanes les 104.000 persones que viuen i treballen a les 1.408 residències de la comunitat.

Dades en augment

Mentrestant, la pandèmia no dona treva a Catalunya: el risc de rebrot, que mesura el potencial de creixement del coronavirus, ha experimentat un augment de 54 punts en només una jornada, situant-se en 422, i la velocitat de propagació (Rt) de la Covid-19 ja arriba a l’1,1.

Amb més de 1.480 nous contagis i 45 morts en les últimes 24 hores, la situació als hospitals també és alarmant, amb 81 nous ingressos, fins a un total de 1.940, i 12 pacients més a l’uci, on ja hi ha 385 malalts. Des del començament de la pandèmia, el març d’aquest 2020, Catalunya ha registrat 405.124 d’infectats de Covid i 17.191 morts.

Entre les explicacions pel retard, Salut addueix el fet que moltes neveres per transportar les vacunes van quedar atrapades al túnel de Calais durant el tancament fronterer amb el Regne Unit. Són les neveres que la farmacèutica Pfizer demana que s’utilitzin per mantenir en bon estat les dosis de la vacuna i que serveixen per repartir-les a tots els centres de vacunació. 

S’hi afegeixen altres qüestions, com el fet que els equips de vacunació no han sigut plenament operatius aquests dies, en part per coincidir amb el Nadal, o que en molts casos es necessiti el consentiment dels familiars per vacunar la gent gran que viu a les residències. El dia 1 de gener, per exemple, a Catalunya només es van vacunar dues persones.

Tres anys a aquest pas

Davant aquesta situació, els experts sanitaris apressen la Generalitat a accelerar la campanya de vacunació. Àlex Arenas, professor de física computacional de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona, assegura que l’actual estratègia «és molt lenta» i que si s’administren 60.000 vacunes setmanals es tardaria tres anys a posar les dues dosis de la vacuna de Pfizer a cinc milions de persones a Catalunya. «Podríem adquirir moltes vacunes d’Oxford-AstraZeneca i prémer l’accelerador», afirma el científic.

Notícies relacionades

L’expert en estadística Gerard Giménez i Adsuar considera que «no es pot tolerar» que Catalunya avanci a un ritme tan lent de vacunació: «Hem de vacunar com si ens hi anés la vida, perquè ens hi va», assegura a Twitter. També l’infectòleg Robert Güerri s’ha mostrat crític amb la gestió de les vacunes, tant la del Govern central com la del català, i ha pronosticat que els errors en aquesta planificació es plasmaran en dues onades més de l’epidèmia.

«Si no tenim clar que hem de vacunar, i que ho hem de fer de forma massiva i el més ràpid i contundent possible, tindrem una tercera onada, que serà molt dura, en dues o tres setmanes. I si no actuem ràpid, també n’hi haurà una quarta i una cinquena», ha assegurat.