XIFRES OFICIALS

Espanya s’acosta als dos milions de contagis de Covid

A les portes de la nit de Cap d’Any, les dades van tornar a empitjorar ahir, amb 16.716 nous casos de Covid, 247 morts més i un risc extrem d’incidència

2
Es llegeix en minuts

Un total de 1.910.218 persones –molt a prop doncs de la xifra rodona dels dos milions– s’han contagiat amb el SARS-Cov2 des de l’inici de la pandèmia a Espanya, on aquesta setmana s’han superat també les 50.000 víctimes mortals per Covid-19. Les dades, a les portes d’una nit de Cap d’Any per a la qual es redoblen les recomanacions de cautela i de prevenció, són esgarrifoses. I això que ja abans de Nadal les autoritats sanitàries van advertir que les xifres d’aquests dies no serien comparables amb les de setmanes anteriors perquè ara s’estan realitzant menys proves diagnòstiques.  

El Ministeri de Sanitat va informar ahir de 16.716 nous positius en Covid respecte al dia anterior, dels quals 17 casos corresponen a contagis de la nova soca britànica, després de detectar-se sis nous positius: cinc al País Valencià i un a Galícia. La xifra de víctimes mortals per coronavirus va augmentar en 247 persones i ja són 50.689 els morts per la pandèmia. La taxa d’incidència en el territori espanyol és de 265 casos per cada 100.000 habitants, molt per sobre dels 250 que indiquen nivell de risc extrem.  

Catalunya continua al capdavant de la xifra de contagis en els últims set dies amb 13.533, seguida de Madrid (11.558) i el País Valencià (6.806). Amb tot, la situació sanitària a les Balears també és de «profunda preocupació», segons van confessar ahir els responsables sanitaris d’aquesta comunitat, per l’avenç dels contagis de coronavirus i l’augment, en només una setmana, de gairebé el 50% dels pacients amb Covid-19 ingressats a les ucis dels hospitals públics. El País Valencià va registrar, per part seva, 70 de morts per coronavirus, cosa que constitueix la seva més alta xifra de morts des de l’inici de la pandèmia.

Mesures més dràstiques

Mentrestant, i a l’espera de saber si la setmana que ve es convoca alguna nova reunió del Procicat (de moment aquesta convocatòria no existeix), a Catalunya continuen en vigor les restriccions aprovades el passat 18 de desembre, amb aplicació durant el període comprès entre el 23 de desembre i l’11 de gener. La Generalitat considera que les mesures que ara estan en marxa són suficients, malgrat les veus d’experts que demanen més mà dura els pròxims dies, de cara a reduir el risc de contagi i la velocitat d’expansió del virus abans de la tornada dels estudiants a classe i de la tornada a la feina del gruix de la població activa.

Notícies relacionades

De fet, ahir, per exemple, es va saber que els centres de secundària i les universitats del Regne Unit retardaran la tornada a les classes després de les vacances de Nadal fins al 18 de gener, una setmana més tard de l’inicialment previst i amb la intenció que aquells dies realitzi una quarantena postnadalenca. 

El ministre britànic d’Educació, Gavin Williamson, va declarar a la Cambra dels Comuns que la major part d’escoles d’educació primària sí que reobriran físicament el pròxim dia 4, com preveu el calendari escolar. Va puntualitzar, no obstant, que els alumnes de cursos de secundària que tinguin exàmens de nivell sí que tornaran a les aules el dia 11.  n