Les primeres vacunes de Pfizer a Espanya ja són a Guadalajara

Serà a les 8.30 hores de demà diumenge quan rebin la vacuna els primers espanyols

2
Es llegeix en minuts

Les primeres dosis de la vacuna del coronavirus Pfizer es troben des de les 7.30 hores en un centre logístic de Guadalajara després de passar la nit a la caserna de la Guàrdia Civil de Lerma (Burgos).

Fonts del dispositiu de seguretat han indicat a Efe que va ser ahir, dia de Nadal, quan un primer camió, no gaire pesant, va travessar la frontera i, escortat per la Guàrdia Civil, es va dirigir a la caserna de l’institut armat de Lerma, a Burgos.

En aquestes instal·lacions ha passat la nit i a primera hora, entorn de les 7.30 hores, ha arribat a un centre logístic de Guadalajara, des d’on està previst que es distribueixin dosis de la vacuna a altres punts d’Espanya.

Demà, diumenge, a les 8.30 hores rebran la vacuna els primers espanyols: una persona gran i un treballador de la residència de gent gran Los Olmos, de Guadalajara capital.

Aquesta és la primera entrega de la vacuna de Pfizer, a què seguiran cada dilluns partides de dosis per distribuir entre les comunitats autònomes que, tret d’excepcions com Aragó, no han revelat on les guardaran. 

I és que l’emmagatzematge de les vacunes és un dels secrets més ben guardats per raons de seguretat amb l’objectiu que no hi hagi cap tipus d’incidència.

Per això, tant des del Ministeri de l’Interior com des del de Sanitat es manté màxim hermetisme i s’ha eludit en tot moment donar detalls sobre el transport i dipòsit dels milers de dosis que arribaran a Espanya vigilades per la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, també amb la cooperació de la Ertzaintza, els Mossos d’Esquadra i la Policia Foral de Navarra.

El dispositiu de seguretat s’ha dissenyat per garantir no només la seguretat física sinó també la virtual perquè cap centre d’emmagatzematge pugui patir un atac cibernètic, per la qual cosa també participen en el pla l’Oficina de Coordinació Cibernètica (OCC), el Consell Nacional de Ciberseguretat (CCN) i l’Institut Nacional de Ciberseguretat d’Espanya (Incibe). 

Notícies relacionades

Quant a la conservació de la vacuna, la farmacèutica ha desenvolupat plans i eines logístiques per assegurar un efectiu transport, emmagatzemament i control continu de la temperatura de les vacunes. 

Fonts de Pfizer van indicar a Efe que s’ha innovat en l’empaquetament i emmagatzemament per adequar-los a la varietat d’ubicacions on creu que es faran les immunitzacions, alhora que ha dissenyat contenidors específics amb temperatura controlada que utilitzen gel sec per mantenir les condicions d’emmagatzemament recomanades de -70°C fins a 10 dies (sense obrir).