Els preparatius de la campanya contra el coronavirus

La vacunació començarà a Espanya diumenge per una residència de Guadalajara

  • Un interna i un treballador d’un centre de gent gran rebran les primeres punxades que al llarg del dia s’estendran a la resta de comunitats

  • Pfizer entregarà a Espanya 4,5 milions de dosi en 12 setmanes, prou per vacunar als grups prioritaris

8
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

Les primeres persones que rebran la vacuna diumenge que ve a Espanya seran una resident i un treballador d’un centre de gent gran de Guadalajara, segons han informat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, als consellers autonòmics reunits en el Consell Interterritorial de Salut que va tenir lloc dimecres a la tarda. La vacunació començarà a l’esmentat centre a les 8.30 hores del matí i després continuarà a la resta de comunitats autònomes.

En tots els casos es començarà amb les persones grans que viuen en residències i el personal que les cuida, els dos primers grups de població considerats prioritaris.

L’elecció del punt on arrencarà la campanya es deu que el primer carregament de vials arribarà a un magatzem dels fabricants Pfizer i BioNTech a Guadalajara dissabte a la tarda, segons el ministre. Des d’allà es distribuirà a la resta d’autonomies a primera hora de diumenge perquè aquestes puguin començar també al llarg del mateix dia. El primer lot serà d’un quantitat relativament petita, probablement d’uns 10.000 vials només, pel que no tenia sentit que els fabricants els traslladessin directament a cada autonomia.

Diumenge es durà a terme un número més aviat simbòlic d’immunitzacions, 1.200 per exemple a Madrid. L’objectiu és que a tota la Unió Europea la vacunació arrenqui el mateix dia i s’ha volgut que això passi també a Espanya amb les seves comunitats autònomes. «Serà el principi del final» de la pandèmia, ha repetit el ministre.

La campanya de veritat arrencarà el dilluns 28. Aquell dia arribaran unes 350.000 dosis que l’empresa enviarà a 50 punts distribuïts a tot el territori. Els 11 dilluns següents es rebrà una quantitat de vials similar fins a arribar als 4,59 milions que formen la primera entrega de Pfizer. Amb aquesta quantitat, Illa calcula es podran vacunar abans de finals de març gairebé tots els integrants dels quatre primers grups prioritaris: les residències, el personal sanitari de primera línia i la gent gran dependent que viu als seus domicilis. Aquestes sumen un total de 2,29 milions de persones, que han de rebre dues dosis cada una.

Així es preparen en cada comunitat: 

Andalusia

El sistema sanitari andalús està preparat per implantar la vacuna «des del dia 27», segons ha assegurat el conseller de Presidència, Elías Bendodo, que espera que les dosis arribin en les dates previstes, és a dir, el 26 de desembre. 

Andalusia espera rebre entorn de 190.000 vacunes i la Junta ha arribat a un acord amb Bidafarma per emmagatzemar-les i distribuir-les, ja que s’ha de conservar a -80 graus i calen uns frigorífics especials situats en magatzems de Sevilla i Granada, des d’on es distribuiran a les vuit províncies andaluses. 

Aragó

Aragó rebrà unes 180.000 dosis en aquesta primera fase de la vacunació que es conservaran en dos ultracongeladors instal·lats a l’Hospital Clínic de Saragossa, des d’on es distribuiran a tota la regió. 

Aquests contenidors, de dos metres d’altura, un d’amplada i un de profunditat, aproximadament, tenen un volum d’emmagatzemament de 730 litres i uns 190.000 vials, de manera que entre els dos frigorífics es podran conservar més de 300.000 dosis. 

Salut Pública ha demanat a les residències que actualitzin els censos i demanin les autoritzacions per conèixer exactament qui es vacunarà, per optimitzar les dosis. 

Tenint en compte que es necessiten dues dosis que s’han d’injectar amb 21 dies de diferència, es calcula que en unes sis setmanes es podria acabar la primera fase de vacunació, amb unes 12.000 vacunacions cada setmana. 

Astúries

La primera fase del programa de vacunació arribarà a unes 150.000 persones i s’espera que estigui completada en el primer trimestre de l’any. 

El Principat desconeix el nombre exacte de dosis que rebrà per iniciar el procés, que començarà per les residències amb més usuaris, però ha dissenyat una logística per a la conservació del medicament que es mantindrà en un magatzem central i que es traslladarà en transport refrigerat a les neveres que s’habilitaran en cada una de les vuit àrees sanitàries. 

Un equip de 148 professionals s’ocuparà de subministrar-la i cada vacuna que surti «tindrà noms i cognoms», de manera que una vegada posada figurarà en l’historial clínic de cada persona que la rebi. 

Balears 

El Govern balear vacunarà a partir de diumenge que ve a un ritme d’entre 500 i 1.000 ciutadans, en primer lloc a les persones grans i discapacitades de les residències, en segon lloc al personal sanitari i sociosanitari i, finalment, la gent gran que viu a casa. 

Les Balears rebran una primera entrega de 60.000 vacunes i el personal de Salut es desplaçarà a les residències per vacunar els residents. 

Canàries

Començarà la vacunació aquest diumenge i el president, Ángel Víctor Torres, ha demanat als ciutadans «responsabilitat» en el compliment de les normes dictades per a aquest Nadal, sense «autoenganyar-se». 

Cantàbria

Cantàbria va assajar dimarts el protocol de vacunació de la Covid-19 i el conseller de Sanitat, Miguel Rodríguez, espera que comenci, «gairebé amb tota seguretat», diumenge. 

En principi, a cada residència es desplaçarà un equip d’infermeria escortat per la policia perquè arribin «en perfecte estat». Se citarà els residents per administrar-los la vacuna, que quedarà registrada en el seu historial clínic. 

Castella-la Manxa

La regió ja té preparats 350 professionals per al dispositiu de vacunació davant la Covid-19 a un ritme de gairebé 15.000 vacunes diàries, segons el president, Emiliano García-Page, que creu que «en tres mesos podem tenir molt avançat el sistema de vacunació a Espanya». 

Castella i Lleó

La Conselleria de Sanitat preveu que la vacunació començarà previsiblement diumenge que ve en totes les províncies de Castella i Lleó, que comptarà amb 133 infermeres que les administraran. 

La previsió és que arribin 126.000 dosis de vacunes Pfizer el primer mes, de manera que en la primera tanda es podria vacunar unes 63.000 persones institucionalitzades i treballadors sociosanitaris, professionals sanitaris de primera línia, resta de personal sanitari i gent gran dependent. 

Catalunya

Catalunya rebrà aquest cap de setmana, probablement dissabte, 215.000 dosis per vacunar a partir de diumenge 106.000 persones, la majoria avis que viuen en residències, segons ha avançat el secretari català de Salut Pública, Josep Maria Argimon. 

La vacunació es portarà a terme amb 250 equips que s’aniran desplaçant per les residències geriàtriques, mentre que als ultrafrigorífics del Banc de Sang i Teixits quedarà una reserva per quan siguin necessàries. 

Extremadura

Prop d’un 70% dels treballadors i usuaris dels centres de gent gran i discapacitats d’Extremadura ha donat consentiment per vacunar-se contra la Covid-19 a partir de diumenge. 

Seran els farmacèutics els que s’encarregaran de la logística de distribució de les vacunes per immunitzar en una primera fase del procés més de 25.000 persones. 

Galícia

Galícia està preparada per començar a dispensar les vacunes 24 hores després de l’arribada de les primeres dosis i primer la rebran els 22.000 usuaris de residències de gent gran i sociosanitàries i després els 17.000 treballadors d’aquests centres. 

La resta de les primeres 40.000 vacunes que espera rebre en aquesta primera remesa seran per al personal sanitari, uns 3.000 professionals que estan treballant directament als hospitals amb pacients Covid. 

La Rioja

Diumenge començarà la campanya de vacunació amb una unitat mòbil que iniciarà aquest procés per les dues residències «més vulnerables» de gent gran, mentre que a l’Hospital San Pedro de Logronyo es vacunarà els tècnics sanitaris. 

Madrid

Espera rebre 207.000 dosis i té preparats 40 equips de sanitaris formats per començar la vacunació diumenge, amb les primeres 1.200. Cada dilluns s’espera rebre’n 48.750 més. A causa que la immunitat s’aconsegueix amb dues dosis, la conselleria reservarà la meitat per completar la immunitat de cada pacient. Les primeres residències a les quals acudiran els equips d’infermeria –no han especificat l’hora– seran les de Vallecas, Azalees i parc Almansa, aquesta última del grup Ballesol.

Múrcia

Les primeres 335 vacunes contra el coronavirus arribaran al migdia d’aquest diumenge a la comunitat murciana per destinar-les a la residència de gent gran de Mensajeros de La Paz de San Pedro del Pinatar i al centre per a discapacitats de Churra. 

El Ministeri de Sanitat preveu que a partir d’aquell dia arribin setmanalment 12.675 dosis fins arribar a les 50.700 per a Múrcia, i l’Instituto Murciano de Acción Social va començar dimarts a distribuir entre les residències geriàtriques els certificats de consentiment per a la vacunació. 

Navarra

Navarra té assignades 25.000 dosis de la vacuna de Pfizer contra la Covid-19, xifra que permetrà vacunar 12.500 persones, ja que cadascuna ha de rebre dues dosis amb tres setmanes de diferència. 

En els dos primers mesos del 2021 està previst vacunar 12.500 persones, donant prioritat als residents i treballadors dels centres sociosanitaris (7.647 i 5.395 persones, respectivament). 

Es configuraran 14 equips específics que recolzaran les vacunacions als residents en centres sociosanitaris i també s’espera habilitar un espai a Refena per a personal sanitari i sociosanitari. 

País Basc

Notícies relacionades

La campanya de vacunació començarà diumenge amb el col·lectiu de persones grans i, tot i que la consellera de Salut, Gotzone Sagardui, no ha volgut detallar quantes dosis tindran disponibles, ha garantit que la seva administració aconseguirà «total seguretat» i que el personal sanitari d’Osakidetza ja hi està preparat. 

País Valencià

El Govern autonòmic ha confirmat que es començarà a vacunar aquest diumenge i que rebran els següents lots de vacunes cada dilluns. Els farmacèutics de la comunitat han ofert els seus establiments com a punts de vacunació a fi de reforçar i augmentar els punts vacunals per descongestionar la càrrega del sistema assistencial.