Els avortaments repunten per tercer any consecutiu

  • Gairebé 100.000 dones van interrompre el seu embaràs el 2019, la xifra més alta de l’últim lustre
  • Des que el 2011 van començar a notar-se els efectes de la llei impulsada per Zapatero les intervencions han caigut un 16%
AME3269. CIUDAD DE MÉXICO (MÉXICO), 28/09/2019.- Mujeres participan en una protesta este sábado a favor de la despenalización del aborto en Ciudad de México (México). EFE/Sáshenka Gutiérrez

AME3269. CIUDAD DE MÉXICO (MÉXICO), 28/09/2019.- Mujeres participan en una protesta este sábado a favor de la despenalización del aborto en Ciudad de México (México). EFE/Sáshenka Gutiérrez / Sashenka Gutierrez (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Per tercer any consecutiu, el nombre d’avortaments ha repuntat a Espanya. Segons les dades publicades aquest dimarts pel Ministeri de Sanitat, 99.149 dones van interrompre el seu embaràs de manera voluntària el 2019, un 3,4% més que el 2018, quan ja es va registrar un repunt de gairebé un 2%. I és que el 2017 es va trencar la tendència a la baixa que es va posar en marxa el 2011, amb l’aplicació de la llei de l’avortament impulsada per José Luis Rodríguez Zapatero i que va acabar amb el sistema de supòsits i va implantar l’avortament lliure durant les 14 primeres setmanes de gestació.

Així, just fa tres anys es van incrementar les interrupcions un 1%, percentatge que es va doblar l’any següent i que va tornar a créixer fins al 3,4% el 2019. Per això, els gairebé 100.000 avortaments registrats en l’exercici anterior és la xifra més alta des del 2013, quan es van produir 108.690. I la taxa d’intervencions per 100.000 dones entre els 15 i els 44 anys és d’11,53, també la més alta des del 2013.

Si bé, des que el 2011 van començar a notar-se els efectes de l’entrada en vigor de la llei els avortaments han caigut un 16,4%. Aquell any es van registrar 118.031 avortaments. En aquest context, Francisca García, presidenta de l’Associació de Clíniques Acreditades per a la Interrupció de l’Embaràs (ACAI) atribueix el repunt dels últims tres anys a «canvis demogràfics», tenint en compte que els últims informes de Sanitat registren descensos en els avortaments practicats per gestants espanyoles i de la UE i increments en els d’altres nacionalitats.

Menys espanyoles i més estrangeres

Així, les dades del 2019 reflecteixen que el 64% de les dones que es van sotmetre a les intervencions eren espanyoles, davant un 65% el 2018 i un 6,9% de la UE, davant el 7,5% de l’any anterior. No obstant, va créixer el percentatge d’africanes i dones procedents del continent americà, fonamentalment de l’Amèrica del Sud.

La presidenta d’Acai assenyala, a més, que la «clau» per disminuir els avortaments és desenvolupar l’estratègia de salut sexual i reproductiva que inclou la llei i que encara no s’ha implementat completament, com l’accés universal als mètodes anticonceptius i la introducció en el currículum escolar de l’educació sexual.

La prevenció

Notícies relacionades

Referent a això, Sanitat ha informat aquest dimarts que a partir de l’1 de gener estarà finançat pel sistema públic un nou anell vaginal anticonceptiu, per la qual cosa des del 2019 la cartera de serveis inclou un total de vuit anells vaginals, juntament amb altres mètodes d’anticoncepció.

Així mateix, el Ministeri ha informat que «continua desenvolupant» l’estratègia de salut sexual i reproductiva, que el PP va deixar en suspens, a fi d’introduir l’educació afectivosexual als centres educatius.