vacunes coronavirus

Bèlgica revela els preus de les vacunes de la Covid-19

La secretària d’Estat de Pressupostos revela que el cost per dosi de la vacuna de BioNTech/Pfizer, la primera que es comercialitzarà a la UE, serà de 12 euros

Bèlgica revela els preus de les vacunes de la Covid-19
2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El preu de les vacunes de la Covid-19, negociades per la Comissió Europea en nom dels Vint-i-set amb les empreses farmacèutiques, era un dels secrets més ben guardats. Almenys fins a aquest dijous passat, quan la secretària d’Estat de Pressupostos del Govern de Bèlgica, Eva De Bleeker, va revelar en el seu compte de Twitter –un missatge que posteriorment va ser esborrat– el cost que suposadament tindrà per a les arques belgues la despesa en els antídots contra el coronavirus. En total, els 33,5 milions de dosis comprades li suposaran un desemborsament de 279 milions d’euros, i cada dosi de la vacuna de BioNTech/Pfizer, la primera que es comercialitzarà a la UE si es compleixen els terminis i s’aprova dilluns, 21 de desembre, costaria 12 euros.

Segons la informació publicada pel Het Laatse Neeuws a partir d’un tuit de la ministra, i recollida per altres diaris belgues, el preu de les sis vacunes negociades i acordades fins al moment per la UE oscil·larà entre els 1,78 euros per dosi de la fabricada per AstraZeneca en col·laboració amb la Universitat d’Oxford –i que serà venuda a preu de cost– i els 18 dòlars (14,7 euros) que costarà l’antídot de Moderna –una sola dosi en aquest cas–. El cost per doside la resta de vacunes se situarà entre els 8,5 dòlars de la de Johnson&Johnson, els 7,56 euros de Sanofi/GSK, els 12 euros per dosi de BioNTech/Pfzier i els 10 euros de Curevac.

Notícies relacionades

Malgrat la filtració accidental de la ministra, després d’un debat pressupostari de 30 hores al Parlament belga, la Comissió Europea s’ha negat aquest divendres a confirmar les xifres al·legant que es tracta d’un element confidencial dels acords subscrits amb les empreses farmacèutiques. «La Comissió Europea entén perfectament l’interès de publicitar els preus de les vacunes i és un debat rellevant, no el qüestionem. Però això és part del procés per concloure els contractes i no estem en posició de canviar aquesta situació», ha explicat el portaveu de la Comissió Europea, Eric Mamer.

Segons el mateix portaveu, publicitar el cost de les vacunes «debilitaria la negociació» i podria repercutir negativament en les negociacions. «Si no existissin aquestes clàusules, no hi hauria contractes». «No podem dir res sobre aquest cas; tot el relatiu a les vacunes i els preus està cobert per la confidencialitat, en interès de la societat i les negociacions en marxa», ha afegit. Tampoc la companyia, segons el diari Le Soir, ha volgut confirmar si la informació publicitada per la ministra és correcta i s’ha limitat a assenyalar que «els preus de les vacunes són confidencials» i que estan coberts per «una clàusula de confidencialitat», ha indicat la seva portaveu per al Benelux, Elisabeth Schraepen. El Govern belga ha atribuït a «un error per part de l’equip de comunicacions» la filtració.