Immunització a Espanya

El Govern i els serveis d’intel·ligència ultimen un pla de seguretat per a la vacuna

  • Des de fa dies, un grup de treball amb representants dels ministeris de Sanitat, Interior i Ciència dissenyen un dispositiu per a la protecció de les vacunes
  • El CNI i el Comandament militar Conjunt del Ciberespai operen per evitar atacs cibernètics a centres sanitaris i investigadors
3
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +
Juan José Fernández

El Govern, responsables del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) i del Comandament militar Conjunt del Ciberespai estan treballant intensament i des de diferents perspectives per garantir que el procés de vacunació anti-Covid a Espanya es porta a terme amb el risc mínim per a la seguretat nacional. Per això s’han seguit de prop operacions similars fetes les últimes setmanes al Regne Unit o els Estats Units –que van per davant a l’hora de vacunar els seus ciutadans– i s’està en contacte permanent amb institucions internacionals que aporten informació i alertes útils per evitar sabotatges o atacs cibernètics, entre altres qüestions.

Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, des de fa dies hi ha un grup de treball format per representants dels ministeris d’Interior, Sanitat i Ciència orientat a prendre decisions i adoptar mesures en col·laboració amb altres organismes –com l’Agència Espanyola del Medicament– que garanteixin un dispositiu de seguretat i protecció al subministrament de les vacunes. També es cuidaran els sistemes d’energia per a les cambres frigorífiques ja que les primeres dosis que arribaran seran les dels laboratoris Pfizer i BioNTech, que s’han de conservar a temperatures extremament baixes.

Serà precisament Pfizer, atesa la sensibilitat del seu producte, la que s’ocupi de fer arribar les vacunes a tots els Estats de la UE (el transport està inclòs en el preu pactat entre Europa i l’empresa farmacèutica) una vegada que oficialment s’hagi avalat per a la seva comercialització per part de l’Agència Europea del Medicament (EMA). Això podria ser el 21 de desembre. Si l’EMA dona el vistiplau, està previst que la Comissió Europea faci una aprovació accelerada de la vacuna en les següents 72 hores. Passats aquests tràmits, la inoculació a gran escala a Europa podria començar a partir del 26 d’aquest mes. Seguiment per satèl·lit i defensa contra atacs cibernètics

fer arribar les vacunes a tots els Estats26 d’aquest mes. Seguiment per satèl·lit i defensa contra atacs cibernèticsPfizer també ha previst complementar la seguretat oficial de cada Estat amb el seu propi sistema de seguiment dels enviaments. «Cada carregament porta un sensor tèrmic habilitat amb GPS amb una torre de control que rastrejarà la ubicació i la temperatura de cada enviament a través de rutes preestablertes», van indicar a EL PERIÓDICO fonts del laboratori. «Les càrregues amb GPS ens permetran prevenir desviacions indesitjades i actuar abans que passin».

A més de proporcionar seguretat i custòdia a tot el procés descrit fins ara i, especialment, al mig centenar de punts triats i dispersos per les comunitats autònomes per dipositar les primeres dosis, el Govern i els cossos d’intel·ligència estan especialment preocupats pels atacs cibernètics. Amb la imminent arribada de la vacuna a Espanya s’han redoblat els esforços que, des de fa mesos, es venen fent en aquest camp. Valgui a tall d’exemple que tots els grups científics que a Espanya desenvolupen estudis sobre vacunes i fàrmacs vinculats a la Covid-19 tenen implementades mesures extres de ciberseguretat, ja que es van detectar intents d’atacs potents en els seus sistemes ja des d’abans de l’estiu. 

Ara, amb la campanya d’immunització a punt d’arribar, el Centre Criptològic Nacional –organisme adscrit al CNI– i el Comandament Conjunt del Ciberespai –Defensa– estan jugant un paper clau per evitar en la mesura possible sabotatges a centres sanitaris o logístics, especialment després que la setmana passada tingués lloc un potent atac cibernètic a l’Agència Europea del Medicament, en ple procés d’avaluació de les primeres vacunes contra la Covid. Aquest tipus de delinqüència s’està acarnissant amb les institucions sanitàries durant la pandèmia, sense que Espanya sigui cap excepció.

El registre dels pacients, vulnerable

Notícies relacionades

Per això, al dispositiu de seguretat que s’està preparant sobre la inoculació general al país es creu rellevant, entre altres coses, la necessitat de protegir com a punt vulnerable el registre de pacients i les seves dades mèdiques, que són en els historials custodiats per hospitals i centres de salut, i ha sigut motiu de debat el sistema d’inscripció de cada dosi per pacient.

En això estan treballant els responsables d’intel·ligència. En això i a detectar campanyes perilloses a les xarxes com els intents de venda de suposades vacunes i tractaments contra el virus en l’anomenada ‘dark web’ o internet fosca, això és, xarxes paral·leles a la pública i que requereix un ‘software’ o configuracions específiques. Així mateix, s’ha d’afegir el seguiment de campanyes de desinformació contra la vacunació.