Lluita contra la pandèmia

Llum verda a la vacuna de Pfizer i BioNTech als EUA

  • L’agència del medicament dona l’autorització d’ús d’emergència
  • La Casa Blanca va pressionar per accelerar unes hores l’aprovació
Llum verda a la vacuna de Pfizer i BioNTech als EUA
3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Estats Units, el país amb més casos i morts per coronavirus del món, gairebé 16 milions de contagis i 295.000 morts, començarà les vacunacions contra la Covid-19. Aquest divendres a la nit l’FDA, l’agència federal que regula els medicaments, ha donat l’autorització d’ús d’emergència a la vacuna desenvolupada per Pfizer i BioNTech, la mateixa immunització que ja havia sigut aprovada abans al Regne Unit, Bahrain, el Canadà, l’Aràbia Saudita i Mèxic.

La llum verda de l’FDA ha arribat un dia després que un grup d’experts la recomanés i tot i que l’autorització es considerava imminent s’ha accelerat per les pressions de la Casa Blanca. Segons han publicat diversos mitjans, el cap de gabinet de Donald Trump, Mark Meadows, havia dit aquest mateix divendres al comissionat de l’FDA, Stpehen Hahn, que comencés a buscar una altra feina si no donava l’autorització d’ús d’emergència per al final del dia, que s’esperava per a dissabte.

El canvi d’unes hores no modificarà l’entrega de les primeres dosis però manté precisament les ombres de pressions polítiques que els experts mèdics pretenien evitar per no minar la confiança en la vacuna, una de les missions fonamentals en aquesta fase de la pandèmia.

Logística complicada

Ara arrenca una complicada tasca logística tant de distribució com d’emmagatzemament, ja que s’ha de mantenir a 70 graus sota zero. Els primers 2,9 milions de dosis de la vacuna, autoritzada per a ús en majors de 16 anys, es començaran a repartir pels EUA en les pròximes 24 hores, amb la mateixa quantitat reservada per a la segona ronda d’immunització necessària perquè la vacuna sigui efectiva.

Dissabte s’espera que la vacuna rebi l’aprovació dels Centres de Control i Prevenció de Malalties, l’autoritat federal que ha recomanat donar prioritat en la vacunació a treballadors sanitaris i a persones ingressades o empleades en residències. No obstant, seran els estats els que decideixin a qui s’immunitza primer, unes vacunacions que s’espera que comencin a principis de setmana.

Dos dies amb més de 3.000 morts

L’autorització d’ús d’emergència de la vacuna, que s’oferirà gratis als nord-americans, arriba en un moment de greu repunt de la pandèmia al país. Tant dimecres com dijous es van superar els 3.000 morts, l’elevat nombre d’hospitalitzacions està portant nombrosos centres mèdics al límit i tornen les mesures de confinament i les restriccions. Aquest mateix divendres el governador de Nova York, Andrew Cuomo, va anunciar que a partir de dilluns tornarà a estar prohibit consumir dins dels restaurants.

Trump no ha fet cap menció als morts o al repunt o la crisi econòmica en una declaració en vídeo penjada en xarxes socials just després de l’acció de l’FDA. En el missatge ha parlat d’un «miracle mèdic» pel ràpid desenvolupament de la vacuna, un autèntic assoliment sense precedents que s’ha aconseguit en només 11 mesos.

En un to triomfalista Trump ha assegurat que la immunització «aviat acabarà definitivament amb la pandèmia», però el seu missatge xoca amb la cautela que exigeixen els experts, que alerten que faran falta mesos fins que les vacunacions massives estenguin la immunitat i demanen que es mantinguin les mesures preventives com l’ús de mascaretes o la distància social.

Trump, no obstant, ha afirmat en fals que la vacuna «farà que el virus desaparegui i tornarà la vida a la normalitat». I també ha aprofitat per deixar un altre missatge: «La pandèmia va poder començar a la Xina però l’estem acabant aquí, a Amèrica».

Milions de dosis

Notícies relacionades

Tot i que Pfizer no va rebre diners per a recerca i desenvolupament de la vacuna de l’operació Velocitat Warp establerta per l’Administració Trump, sí que va firmar un contracte de 1.900 milions de dòlars per entregar 100 milions de dosis de la seva vacuna, de les quals prop de 25 milions estaran disponibles aquest mateix any, amb opció de facilitar més endavant 500 milions de dosis addicionals.

Sí que va rebre fons federals per a recerca i desenvolupament Moderna, la vacuna de la qual serà sotmesa a l’examen de l’FDA la setmana que ve. Aquest divendres l’Administració Trump ha anunciat que ha doblat la compra d’aquesta segona vacuna fins als 200 milions de dosis.