Crisi climàtica

Greta Thunberg critica les «promeses buides» cinc anys després de l’Acord de París sobre el clima

«Continuem anant en la direcció equivocada», denuncia l’activista sueca

1
Es llegeix en minuts

En el cinquè aniversari de l’Acord de París sobre el clima, l’activista sueca Greta Thunberg ha criticat aquest divendres els «objectius hipotètics i llunyans» i les «promeses buides», i ha reiterat la seva crida a una acció immediata en ocasió d’un dia d’acció del seu moviment Fridays for Future.

Des de la firma de l’acord, el 12 de desembre del 2015, «han passat moltes coses, però l’acció necessària encara no és visible en l’horitzó. Continuem anant en la direcció equivocada», explica l’adolescent, de 17 anys, en un vídeo de tres minuts publicat en les xarxes socials.

«Es fixen objectius llunyans i hipotètics, es pronuncien grans discursos, però, quan es tracta de l’acció immediata que necessitem, estem sempre en la negació completa i perdem temps amb noves escapatòries, paraules buides i comptabilitat creativa», acusa la jove militant.

Augmentar els esforços

Els 27 països membres de la Unió Europea van acordar augmentar el seu objectiu de reducció dels gasos amb efecte d’hivernacle per al 2030, amb l’objectiu d’«almenys el 55%» respecte al nivell del 1990, enfront el 40% fins ara.

Malgrat el compromís firmat a París de limitar l’escalfament per sota de 2ºC, i si és possible 1,5ºC, en comparació amb l’era preindustrial, el món continua avançant cap a 3ºC, va advertir per la seva part l’ONU dimecres.

Notícies relacionades

Les Nacions Unides van remarcar que la reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle a causa de la pandèmia de Covid-19 tindria un efecte «insignificant».

El moviment reclama que l’objectiu d’1,5ºC sigui l’únic elegit, considerant-lo com a «no negociable».