Prioritats

La tornada a l'escola de Greta

Els ecologistes s'aixequen ara de la lona com aquells boxejadors que no acaben de llançar la tovallola

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp47781806 swedish climate activist greta thunberg looks on during a de190416163220

zentauroepp47781806 swedish climate activist greta thunberg looks on during a de190416163220 / FREDERICK FLORIN

Ha passat gairebé desapercebut, però ara que milers de nens han deixat d’anar a l’escola en la tornada a l’escola per la desconfiança o la por dels seus pares, una nena que va fer de l’absentisme una causa política, Greta ThunbergGreta Thunberg, ha tornat a classeVa estar-hi absent un any, i el seu moviment Fridays for Future, que cridava a buidar les aules cada divendres per pressionar governs i institucions sobre el perill del canvi climàtic, va ser escombrat de les consciències d’una societat en xoc davant ucis col·lapsades

Utilitzar l’ecològic transport públic es va tornar un risc per a la salut pública i els cotxes van tornar a l’asfalt. Greta ha tornat al col·le, mentre cremen devastadors incendis a Califòrnia i Oregon però també a Bolívia, empesos pel canvi climàtic. 

Apallissats per la pandèmia, els ecologistes s’aixequen ara de la lona com aquests boxejadors que no acaben de llançar la tovallola, i són diverses les oenagés que han plantat cara per la via judicial a governs oblidadissos o amb noves prioritats que estan deixant en paper mullat la seva agenda verda. Espanya no n’ha sigut una excepció. 

I quan la Comissió Europea torna a la càrrega amb esborranys més ambiciosos en les exigències ambientals, les retallades en emissions de CO2, és difícil apostar perquè aquests compromisos es compleixin. Si la cimera del clima del 2019 no va aconseguir avanços significatius malgrat el consens gairebé majoritari, ¿què ha de passar perquè ara sí que avanci la legislació i consciència ambiental?

La lluita contra la pandèmia ha desplaçat l’ofensiva mediambiental, almenys l’ímpetu polític a canviar el rumb apocalíptic que afrontem. Però virus i emergència climàtica van de la mà, i aturar les conseqüències de la crisi sense remuntar-nos a les seves causes només ens submergirà en un bucle d’epidèmies i catàstrofes. 

Notícies relacionades

Greta ha tornat a l’escola, sí, però el seu moviment es reactiva amb la tardor, convoca accions per a aquest mateix 25 de setembre i promet tornar a reorganitzar les prioritats mundials.