Denúncia de les oenagés

La desigualtat de la vacuna de la Covid: els països rics acaparen dosis per immunitzar la seva població tres vegades

  • Gairebé 70 estats pobres només en podran vacunar un de cada deu si no es prenen mesures «urgents»
  • Només el 14% de la població mundial ha comprat fins al 53% de les vacunes
  • El Canadà és rècord en recursos: cinc vacunes per cada ciutadà
A health worker takes a swab sample from a man for a rapid antigen test as hundreds of thousands of Senegalese Mouride Brotherhood pilgrims gather for the annual Grand Magal festival  as the global spread of the coronavirus disease (COVID-19) continues  in the holy city of Touba  Senegal October 5  2020  Picture taken October 5  2020  REUTERS Zohra Bensemra

A health worker takes a swab sample from a man for a rapid antigen test as hundreds of thousands of Senegalese Mouride Brotherhood pilgrims gather for the annual Grand Magal festival as the global spread of the coronavirus disease (COVID-19) continues in the holy city of Touba Senegal October 5 2020 Picture taken October 5 2020 REUTERS Zohra Bensemra / ZOHRA BENSEMRA

2
Es llegeix en minuts

Amnistia Internacional, Frontline AIDS, Global Justice Now i Oxfam han denunciat queels països rics han acaparat dosis suficients de vacunes contra el coronavirus per vacunar gairebétres vegades tota la seva població. De fet, han avisat que gairebé70 països pobresnomés podran vacunar una de cada deu persones contra la Covid l’any que ve si els governs i la indústria farmacèutica no prenen mesures «urgents» per garantir la producció de prou dosis.

«Les nacions més riques han comprat prou dosis per vacunar gairebé tres vegades tota la seva població abans del final del 2021 si s’aprova l’ús de les vacunes que són actualment en la fase d’assajos clínics», han dit.

País ric, país pobre

El Canadà encapçala la llista amb prou vacunes per vacunar cinc vegades cada canadenc. A més, les dades actualitzades mostren que els països rics, que representennomés el 14% de la població mundial, han comprat fins al 53% de les vacunesmés prometedores fins ara.

Les organitzacions, que formen part d’una aliança que reclama una ‘vacuna del poble’, van utilitzar dades recopilades per l’empresa d’informació i anàlisis científiques Airfinity per analitzar els acords assolits entre països i les vuit primeres vacunes candidates, comprovant que 67 països d’ingressos baixos i mitjans baixos podrien quedar-se enrere mentre que els països rics avancen cap a la sortida d’aquesta pandèmia. D’aquests 67, cinc (Kenya, Birmània, Nigèria, Pakistan i Ucraïna) han notificat en total gairebé 1,5 milions de casos.

«Ningú hauria de quedar-se sense una vacuna que salva videspel país en el qual viu o per la quantitat de diners que té a la butxaca. Però llevat que alguna cosa canviï radicalment, milers de milions de persones a tot el món no rebran una vacuna segura i efectiva els pròxims anys», ha dit la responsable de Polítiques de Salut d’Oxfam, Anna Marriott.

Drets de propietat intel·lectual

Notícies relacionades

A més, han instat els governs que facin «tot el que estigui a la seva mà» per garantir que les vacunes contra la Covid-19 són un «bé públic mundial gratuït» per a la població, distribuït equitativament i basat en les necessitats. Un primer pas, segons el parer de les organitzacions, seria donar suport a la proposta que han fet aquesta setmana Sud-àfrica i l’Índia al Consell de l’Organització Mundial del Comerç de renunciar als drets de propietat intel·lectual de les vacunes, assajos i tractaments contra la Covid-19 fins i tot que tota la població estigui protegida.

«L’acaparament de vacunes soscava activament els esforços mundialsper garantir que totes les persones, a tot arreu, puguin estar protegides contra la Covid-19. Els països rics tenen obligacions clares en matèria de drets humans: no només s’han d’abstenir d’accions que puguin perjudicar l’accés a les vacunes en altres països, sinó que han de cooperar i prestar assistència als països que la necessitin. Al comprar la immensa majoria del subministrament de vacunes del món, els països rics incompleixen les seves obligacions en matèria de drets humans. En canvi, treballant amb altres per compartir els coneixements i ampliar el subministrament, podrien contribuir a posar fi a la crisi mundial de la Covid-19», ha remarcat el director de Justícia Econòmica i Social d’Amnistia Internacional, Steve Cockburn.