EL CONTROL DE LA PANDÈMIA

L’OMS planteja un certificat electrònic de vacunació per viatjar

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) estudia una «targeta groga intel·ligent» per certificar la immunitat dels viatgers, però busca la fórmula perquè no entri en conflicte amb les lleis nacionals

FILE PHOTO: A doctor prepares a syringe as part of the start of the seasonal influenza vaccination campaign in Nice, France October 24, 2017.   REUTERS/Eric Gaillard/File Photo

FILE PHOTO: A doctor prepares a syringe as part of the start of the seasonal influenza vaccination campaign in Nice, France October 24, 2017. REUTERS/Eric Gaillard/File Photo / Eric Gaillard (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts

L’Organització Mundial de la Salut (OMS)no recomana que els països emetin «passaports d’immunitat» per als que s’han recuperat de la Covid-19, però estàconsiderant la possibilitat d’establir certificats de vacunació electrònicacom els que està desenvolupant ambEstònia.

Estònia i l’agència de salut de les Nacions Unides van començar a l’octubre unprojecte pilot per a un certificat de vacuna digital, una «targeta groga intel·ligent», per al seu ús eventual en el seguiment interactiu de dades d’atenció mèdica i per enfortir la iniciativa COVAX, recolzada per l’OMS per impulsar les vacunes als països en desenvolupament.

La realitat de les vacunes està creixent, des que la Gran Bretanyava aprovar dimecres la comercialització de la de Pfizer i l’alemanya BioNTech, mentre que altres companyies, com Moderna i AstraZeneca, han entregat dades de prova positives i mantenen fortes pressions per a la seva aprovació.

«Estem analitzant molt de prop com podem treballar amb els estats membres per obtenir uncertificat electrònic de vacunació electrònica», va dirSiddhartha Datta, director del programa de l’OMS a Europa per a malalties prevenibles per vacunació, als periodistes en una trucada des de Copenhaguen.

Aplicacions de rastreig

Datta va advertir quequalsevol iniciativa tecnològica no ha de desconcertarels països enmig de respostes pandèmiques, iha d’ajustar-se a les diverses lleis i garantir un servei d’encreuament de fronteres sense inconvenients. Per exemple,algunes aplicacions de rastreig de Covid-19 nacionals no funcionen a l’estranger.

Estònia, a principis d’aquest any, va començar per separat a provar un «passaport d’immunitat digital», potencialment per rastrejar els recuperats de la Covid-19 amb certa immunitat, tot i que queden dubtes sobre si algú podria estar protegit o durant quant temps.

Però una altra funcionària de l’OMS, Catherine Smallwood, pficial principal d’Emergències de l’OMS per a Europa, va dir dijous que l’agència s’aferra a la guia contra l’ús de passaports d’immunitat com a part de les ofertes per reprendre la normalitat dels viatges transfronterers.

Notícies relacionades

«No recomanem passaports d’immunitat, ni recomanem les proves com un mitjà per prevenir la transmissió a través de les fronteres», va dir Smallwood, instant els països a basar la guia de viatge en les dades de transmissió de la Covid-19.

Smallwood també va dir que les proves ràpides d’antígens, que utilitzen algunes aerolínies per avaluar els passatgers que pugen o baixen dels vols, poden ser «menys apropiades» per permetre viatges internacionals.Les proves d’antigen són menys precises que les proves de PCR molecular, i per això algunes persones poden passar desapercebudes.