LA LLUITA CONTRA LA PANDÈMIA

IrsiCaixa desenvolupa un test senzill de saliva per detectar el coronavirus

El sistema permetrà detectar la Covid-19 en asimptomàtics i durant tot el període d'incubació

iriscaixa vid 02 113818 / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un test senzill de saliva per detectar el coronavirus. En això està treballant l’IrsiCaixa, segons ha explicat el seu director, Bonaventura Clotet, que ha assenyalat que si aquests tests es poguessin repetir setmanalment o cada tres dies ajudaria a «acabar amb la Covid-19» a Catalunya.

Aquests tests, «molt senzills», seran més fàcils de fer que una PCR o un test d’antígens i, a diferència d’aquests últims, detecten la malaltia en asimptomàtics i durant tot el període d’incubació. «Aquests tests ràpids de saliva els estem desenvolupant en aquests moments i esperem que en un espai de temps curt puguem aconseguir una sensibilitat elevada que ens permeti posar-los en circulació», ha remarcat Clotet.

L’avantatge d’aquests tests és que, per la seva senzillesa, es podrien repetir molt sovint: «Si poguéssim cada tres dies testar tot Catalunya acabaríem amb la Covid-19, perquè tindríem identificats els infectats, els confinaríem i evitaríem que anessin estenent la malaltia», ha assegurat l’infectòleg.

El també cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona i president de la Fundació Lluita contra la Sida ha remarcat que les proves PCR «són complexes i tenen un cost elevat», d’aquí la necessitat de desenvolupar tests més senzills, cosa que facilitaria repetir-los «cada setmana» o fins i tot, «idealment», cada tres dies i identificar tots els contagiats, ha insistit.

En paral·lel a les vacunes

Clotet ha apuntat que tant aquests tests ràpids com els tractaments són per aplicar en paral·lel a les vacunes, que previsiblement arribaran a Espanya a partir del gener. En aquest sentit, ha assegurat que les vacunes que estan a punt de sortir al mercat són «eficients», el que passa és que «no sabem quant temps durarà l’eficàcia» en un virus que canvia.

A l’espera de veure com es comporta la vacuna, cal continuar fent en «paral·lel» tractaments, tant els que puguin prevenir la infecció del coronavirus com els que serveixin per tractar els contagiats, ha destacat. A més, és clau «invertir molts diners en recerca de salut animal», origen de l’actual coronavirus, per prevenir noves epidèmies.

Notícies relacionades

L’IrsiCaixa, líder en recerca de la sida, fa 25 anys que estudiant el comportament del VIH en el sistema immunitari, una experiència que ha servit perquè el febrer passat, al veure «la dimensió de la tragèdia», els seus investigadors es posessin a estudiar el coronavirus i aconseguissin acumular «una quantitat de coneixement increïble», ha remarcat Clotet.

Entre altres projectes, l’IrsiCaixa ha pogut confirmar que la hidroxicloroquina no és eficaç per tractar la Covid-19 i ha coordinat la recerca d’un tractament combinant dos fàrmacs, Remdesivir i Baricitinib, que ha donat bons resultats en la reducció de l’ingrés hospitalari, per això «pot ser una estratègia per reduir la mortalitat». Però «el secret estarà a trobar un tractament que inhibeixi per complet el virus des del primer moment que es diagnostiqui», ha remarcat l’investigador.