Sentència pionera

Jubilen una dona per les seqüeles del maltractament psicològic del seu marit

La magistrada diu que els anys de convivència van causar a la víctima patologies que li impedeixen «desenvolupar una professió de forma rendible»

zentauroepp53968337 soc machismo miguel lorenzo200705180627

zentauroepp53968337 soc machismo miguel lorenzo200705180627 / A Miguel Lorenzo

4
Es llegeix en minuts
Lucas Blanco

Les malalties psíquiques derivades de la violència de gènere poden ser motiu de jubilació. Almenys això sosté la magistrada María Teresa Magdalena Anda, titular del Jutjat Social número 4 d’Oviedo en una resolució pionera en la qual declara la incapacitat permanent absoluta d’una dona maltractada psicològicament durant anys pel seu marit. La magistrada es basa en un informe mèdic que atribueix a la víctima diverses patologies imputables a les «conductes de control i manipulació del marit» com una síndrome d’estrès posttraumàtic i un alt nivell d’ansietat que impedeixen a la víctima «desenvolupar una professió en condicions de rendibilitat empresarial».

La sentència arriba després que l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) rebutgés, previ informe d’un equip de valoració, la sol·licitud d’incapacitat permanent de la dona. El despatx d’advocats d’Oviedo Velázquez & Villa va decidir elevar la petició als tribunals i ara són aquests els que han decidit concedir una renda vitalícia de 14 pagues anuals de 400,35 euros a la denunciant amb efectes des del passat 19 de desembre.

L’equip de juristes encapçalat per la directora general del despatx, María Teresa Menéndez Villa, considera una fita la resolució, ja que per primera vegada es tenen en compte les seqüeles de la violència de gènere psicològica per concedir una pensió. «Tan sols coneixem algun cas de violació en el qual hi va haver una sentència d’aquest tipus», apunta l’advocada, que qualifica d’«arriscat i innovador» l’enfocament donat pel seu equip al cas d’aquesta d’Oviedo.

La resolució es recolza en els informes mèdics emesos per personal del servei de Salut Mental de l’Hospital Universitari Central d’Astúries (HUCA) el 16 de gener i el 7 de març del 2019 en els quals es fa una valoració de la situació clínica de la pacient i una recopilació de les diferents consultes realitzades des de l’any 2015 per part de la dona arran de problemes psíquics i la seva relació amb els problemes de parella i els suposats maltractaments psicològics a què va ser sotmesa durant anys per l’home del qual actualment està divorciant-se.

L’home va ser condemnat fa un any per un delicte lleu d’injúries contra la víctima pel jutjat de violència sobre la dona d’Oviedo i l’informe enumera una sèrie d’episodis en què descriu una conducta submisa durant anys de la dona davant el pare dels seus dos fills. Des del 2015 la denunciant pateix diversos episodis de depressió que en ocasions la porten a l’allitament i problemes per a la criança dels seus fills.

«Anul·lació»

Segons els informes, els comportaments del marit van provocar l’«anul·lació» de la seva dona. «Ella tenia la seva feina i la va deixar per les pressions de l’home, el qual posteriorment li recriminava que no portés diners a casa», indiquen fonts del cas per fer referència a uns maltractaments que en cap cas van ser físics, sinó que van consistir a minar la vitalitat i funcionalitat de la dona. «Malgrat tot, ella sempre el va presentar com l’home ideal i el va protegir davant la resta de la seva família», destaquen.

La conducta de la víctima cap al seu presumpte agressor va canviar l’octubre del 2017 quan va descobrir la seva traïció. Feia temps que l’home freqüentava una casa de cites i al ser conscient de la seva infidelitat va ser quan, sempre segons els informes mèdics, la dona es va adonar que estava sent víctima d’un maltractament psicològic, segons el qual la seva parella mirava de mantenir sobre ella un control absolut i culpar-la de tots els problemes conjugals.

Els professionals arriben a la conclusió que els maltractaments rebuts durant anys van provocar una afectació en l’estat d’ànim de la víctima que presenta «plor continuat, incapacitat per a la presa de decisions, minusvaloració i sentiments d’incapacitat». En resum, li diagnostiquen una «síndrome de maltractament i trastorn d’ansietat generalitzada», segons la qual no la veuen en condicions de poder reprendre la seva vida professional.

Depressió i ansietat

L’afectada va treballar durant anys en una floristeria, però va deixar la feina després de rebre pressions de la seva parella, la qual té una feina d’alta qualificació i solia retreure-li per defensar que deixés un acompliment professional pel qual «no guanyava prou diners». El control sobre la vida de la dona no va cessar en aquell moment, sinó que, segons els professionals que la van tractar, van continuar els retrets sobre el dèficit d’atenció als fills en comú, derivat dels episodis de depressió i ansietat.

Notícies relacionades

Tots aquests aspectes van ser tinguts en compte per la magistrada per considerar indispensable la declaració d’incapacitat permanent de la dona. Els freqüents episodis d’ansietat i depressió impedeixen que aquesta pugui fer front a un acompliment laboral de diverses hores que resultin d’interès per a cap empresari. Per això, la jutge defensa la declaració de la incapacitat i la concessió d’una pensió vitalícia calculada partint dels anys cotitzats per l’afectada. Si bé la quantitat estipulada és de 400 euros mensuals, els lletrats calculen en 485 euros aproximadament la remuneració líquida per al seu client, una vegada aplicades les normes de retribucions mínimes de la Seguretat Social.

La resolució, amb data 10 de novembre, encara pot ser recorreguda per part dels lletrats tant de l’Institut Nacional de la Seguretat Social com de la Tresoreria de la Seguretat Social, les dues parts demandades per part de la dona per reclamar la seva incapacitat permanent absoluta per exercir un lloc de treball. Concretament, la resolució dona cinc dies des de la seva notificació per poder presentar recurs al Tribunal Superior de Justícia d’Astúries (TSJA).