SENSESOSTRE ABATUT A TRETS

La Guàrdia Urbana de Barcelona torna a reclamar pistoles elèctriques després del tiroteig de dissabte

«Esperem que l'Ajuntament de Barcelona reflexioni», argumenta el portaveu del sindicat policial FEPOL

Ja es fan servir en 350 municipis de tot Espanya. A Catalunya, a Sant Andreu de Llavaneres, Blanes o Platja d'Aro entre d'altres.

undefined43884582 mollet 21 06 2018 pistola taser que utilizan los mossos d es201122174001

undefined43884582 mollet 21 06 2018 pistola taser que utilizan los mossos d es201122174001 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Des de la nit de dissabte torna a ser un clam entre els policies de Barcelona l’exigència que l’ajuntament els doti de tàsers, o pistoles elèctriques, que evitin situacions com la viscuda al passeig de Sant Joan, amb el tiroteig a un sensesostre que brandia un ganivet.

I del clam en els xats policials que comentaven el que havia passat exigint tàsers, s’han fet eco aquest diumenge els sindicats de policia presents a Catalunya. La UGT ha demanat que els fets de dissabte «siguin un punt d’inflexió» per a la demanda que porten «anys fent» que s’armi els guàrdies urbans amb DCE. La mateixa petició han renovat la CSIF, el Sindicat d’Agents de Policia Local (SAPOL) i la plataforma sindical de seguretat pública FEPOL.

En l’actualitat, 350 consistoris de tot Espanya tenen dotada la seva policia local amb els anomenats «Dispositius Electrònics de Control», o el que els Mossos, que també en tenen, anomenen «Dispositiu Conductor d’Energia» (DCE). A Catalunya compten amb aquestes armes, que paralitzen una persona amb una descàrrega sense provocar-li ferides greus, a banda dels Mossos d’Esquadra, la policia local de Blanes, Palafrugell, Platja d’Aro i Sant Andreu de Llavaneres, entre altres localitats.

Precisament en aquesta última localitat, fa deu anys, l’arma va tenir un efecte dissuasori quan al passeig marítim, els membres d’un equip de rugbi australià van muntar una baralla multitudinària. «Quan van veure els agents amb el dispositiu, un dels que lideraven la bronca va cridar als altres: ‘¡Tàser!, ¡tàser!’, i de sobte van deixar de pegar-se», explica una de les fonts policials consultades sobre l’actuació de la Guàrdia Urbana aquest dissabte a Barcelona.

El portaveu de FEPOL, el mosso Toni Castejón, està convençut que «amb una arma tàser es podria haver intentat evitar el que va passar al passeig de Sant Joan», i espera a partir d’aquests fets «que l’Ajuntament de Barcelona reflexioni, perquè la política ha sigut la que ha volgut que la Guàrdia Urbana de Barcelona no tingui tàser». Segons aquest portaveu, «hem vist la pitjor expressió del problema, però en el dia a dia hi ha situacions d’aquestes constantment, i ara amb l’obligatorietat de les mascaretes, moltes vegades l’agent es veu a terra lluitant».

Al comentar el que va passar dissabte al vespre a Barcelona, Castejón resumeix: «Som al nivell 4 d’alerta antiterrorista; i la policia arriba i no sap el que té, només veus una persona amb un ganivet molt gran que va cap a tu. Per nosaltres és una actuació impol·luta, dins el trauma que sempre suposa utilitzar l’arma de foc contra algú».

Objeccions o controls

Es torna a animar el debat sobre les pistoles elèctriques a Barcelona. La primavera del 2018, quan els Mossos van rebre les primeres tàser, col·lectius d’esquerra s’hi van oposar partint de dos temors sobre drets humans reflectits en informes enviats tant al Síndic de Greuges com al Defensor del Poble: que l’arma sigui utilitzada com a eina de tortura i que pugui ser feta servir contra els ciutadans a les manifestacions.

La implantació de la pistola elèctrica «és una mesura progressista. A ningú assenyat li sembla bé passar de les mans o la porra a la pistola. Si pel mig hi ha una arma no letal, guanyen en seguretat l’agressor i el policia», defensa un comandament de policia local de l’àrea metropolitana de Barcelona.

Castejón rebutja les sospites sobre la tortura: «Critiquen les tàser per ideologia i no per coneixement. Són una arma garantista, perquè registren quan desenfundes i les actives, i el registre no es pot manipular. A més, aquest dispositiu es pot connectar a una càmera de vídeo de l’agent, que ha demostrat tenir un important valor dissuasori».

Notícies relacionades

Quant a la segona sospita, el mosso sindicalista explica: «L’ús de dispositius elèctrics en manifestacions està prohibit pel protocol, i a més no serviria de res. Per aquestes situacions hi ha la defensa, el gas i les boles de foam».

Els Mossos tenen prohibit també l’ús de la tàser contra les embarassades, les persones grans o situades en llocs alts des d’on es puguin precipitar. També si el seu cotxe o furgó no porta un desfibril·lador.