riscos en la infància

L'Unicef alerta que la Covid pot deixar una «generació perduda» d'infants

La pandèmia, assegura, amenaça de causar danys «irreversibles» en l'educació, la nutrició i el benestar de menors de tot el món

zentauroepp55069573 barcelona 23 09 2020 coronavirus covid 19 salida del cole en201117171545

zentauroepp55069573 barcelona 23 09 2020 coronavirus covid 19 salida del cole en201117171545 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Fons de les Nacions Unides per a la Infància (Unicef) va advertir aquest dimecres davant una possible «generació perduda» de nens, a mesura que la Covid-19 amenaça de causar danys «irreversibles» en l’educació, la nutrició i el benestar d’infants de tot el món.

En un informe publicat per l’organisme internacional en la vigília de la celebració del Dia Mundial dels Infants, l’Unicef alerta que la pandèmia tindrà cada vegada conseqüències més greus per als nens, que representen una de cada nou infeccions per Covid-19 registrades en el món, contagis, que d’altra banda, van en augment, ressenya.

Si bé els símptomes entre els nens contagiats continuen sent lleus, l’Unicef posa el focus en les repercussions a llarg termini sobre l’educació, la nutrició i el benestar de tota una generació de nens i joves, que poden canviar les seves vides.

«Tot i que els infants poden emmalaltir i poden propagar la malaltia, això és només la punta de l’iceberg de la pandèmia», ha recordat la directora executiva de l’Unicef, Henrietta Fore.

Les interrupcions en els serveis bàsics i l’augment de les taxes de pobresa representen «l’amenaça més gran per als infants» i, com més temps persisteixi la crisi, «més profundes seran les seves conseqüències sobre l’educació, la salut, la nutrició i el benestar dels nens», segons Fore.

«El futur de tota una generació està en perill», ha incidit Fore, que ha recordat que «els infants han d’estar sempre en primer lloc», per això ha demanat als governs, els aliats i el sector privat que «escoltin els menors i donin prioritat a les seves necessitats».

Educació i serveis bàsics, les principals amenaces

L’informe assenyala que, fins al 3 de novembre, els nens i adolescents menors de 20 anys representaven una de cada nou infeccions per Covid-19 en 87 països –els que disposen de dades desglossades per edat–, cosa que suposa l’11 per cent dels 25,7 milions de contagis notificats per aquests països.

L’Unicef considera que «les escoles no són el principal factor de transmissió en la comunitat, i els nens tenen més probabilitats de contraure el virus fora de l’entorn escolar», per això «els beneficis nets de mantenir les escoles obertes superen els costos de tancar-les».

Fins al novembre del 2020, 572 milions d’estudiants es van veure afectats pel tancament d’escoles en l’àmbit nacional en 30 països, és a dir, el 33 per cent dels estudiants matriculats a tot el món.

No obstant, l’amenaça «més greu» per als nens són les alteracions relacionades amb la Covid-19 en els serveis socials i de salut.

En aquest sentit, l’informe, després de realitzar enquestes a 140 països, conclou que al voltant d’una tercera part d’aquests han tingut una reducció del 10 per cent en la cobertura de serveis bàsics, mentre que la cobertura dels serveis de nutrició per a dones i nens ha registrat una disminució del 40 per cent en 135 països.

Sis o set milions de nens menors de 5 anys patiran desnutrició aguda el 2020, cosa que suposa un augment del 14 per cent, mentre que s’estima que, en un període de 12 mesos, dos milions de nens podrien morir si es produeixen greus interrupcions en els serveis i, per tant, una augment en la malnutrició.

Evitar la ‘generació perduda’

Per evitar aquesta «generació perduda», l’Unicef ha instat els governs a vetllar perquè tots els infants puguin aprendre, amb la implantació de mesures focalitzades en la reducció de la bretxa digital, i garantir l’accés a serveis de salut i nutrició, així com aconseguir vacunes assequibles.

També recolzar i protegir la salut mental dels nens, posar fi a l’abús, la violència per raó de gènere i l’abandonament, i redoblar els esforços dirigits a protegir i recolzar els nens i les famílies que viuen en situacions de conflicte, desastre i desplaçament.

Notícies relacionades

Finalment, ampliar l’accés a l’aigua potable, el sanejament i la higiene, lluitar contra la degradació del medi ambient i el canvi climàtic i impedir l’augment de la pobresa infantil i promoure una recuperació inclusiva.