LA PANDÈMIA A CATALUNYA

Alba Vergés: «Hem aconseguit doblegar la corba de la segona onada»

La consellera de Salut es felicita per haver millorat les dades sense haver hagut de recórrer a confinaments domiciliaris o tancament d'escoles

El Govern insisteix que la desescalada que s'inicia el 23 de novembre es farà «pas a pas», «sense córrer»

verges vid 18 135104 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Montse Baraza

En plena tensió entre ERC i JxCat per les filtracions dels plans de desescaladaPere Aragonès, Alba Vergés i Miquel Sàmper han comparegut al Parlament per retre comptes de la gestió del coronavirus a Catalunya. «Hem doblegat la corba de la segona onada», s’ha felicitat Vergés, «gràcies a totes i tots». «Estem en millor situació epidemiològica i assistencial i la perspectiva és bona», ha afegit. 

La consellera de Salut ha ratificat que el 23 de novembre s’iniciarà la desescalada, «sense abaixar la guàrdia». Un pla de reobertura, ha dit, «per trobar el millor equilibri entre viure la pandèmia i la vitalitat del país». 

«S’anirà pas a pas. No cometrem els mateixos errors. No podem permetre que una reobertura accelerada ens porti a un nou tancament», ha defensat per la seva part Aragonès: «Preferim mesures que ens costin vots que mesures que ens costin vides», ha afegit.

«Ara hem de consolidar aquest descens per poder anar recuperant activitat», ha destacat Vergés, que ha advertit que s’ha de continuar reduint la interacció social i mantenir-nos a les bombolles de convivència, mesures que, ha insistit, es mantindran molts mesos. Les considera essencials per poder recuperar plenament l’activitat.

S’ha felicitat de no haver hagut de recórrer a confinaments domiciliaris, tancament d’escoles i comerços. «Les receptes continuen sent les mateixes: distància, mans, mascaretes, reduir la interacció social», ha repetit.  

«No hi ha solucions immediates»

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha començat agraint l’esforç de la ciutadania, reflectit en la millora de les dades epidemiològiques. «Però no hi ha solucions màgiques ni immediates», ha advertit, insistint en la prudència. «Estem en bon camí, però no podem córrer», ha dit Sàmper. 

Sobre el pla de desescalada que s’inicia el 23 de novembre, no ha donat nous detalls. Ha remarcat que «es tracta de no tant el quan, sinó el com per evitar una tercera onada». I ha reduït a cinc les claus per evitar-ho: distància, mans, mascareta, ventilació i reducció de la interacció social.

Sàmper, que ha fet balanç de les mesures aplicades fins ara des del punt de vista de la mobilitat, ha insistit que «la situació és complicada». «Les mesures han donat el resultat que esperàvem, però no hem de relaxar l’alerta», ha dit. «És moment d’equilibris complicats, salut i economia, però junts hem de ser capaços de no trencar aquesta cadena de solidaritat», ha afirmat en al·lusió al malestar dels sectors afectats per les restriccions.

«Que acabi aviat el malson»

«No estem en escenari de seguretat generalitzat. L’experiència de la primavera i estiu desaconsellen accelerar. Es farà una flexibilització pas a pas», ha afirmat el vicepresident Aragonès en relació amb el pla de desescalada previst pel Govern. «Volem que acabi aviat aquest malson». «Malgrat la flexibilització, no hem de relaxar-nos. La situació continua sent greu». «Conjurem-nos per evitar una tercera onada», ha conclòs.

Notícies relacionades

El vicepresident s’ha referit a les filtracions del document sobre la desescalada: «Considero lamentable la filtració d’esborranys que s’estan treballant a nivell intern al Govern. Això no es pot tornar a repetir», ha dit Aragonès, que ha assumit com a pròpies les paraules del subdirector de Programes de Protecció Civil, Sergio Delgado, que ha qualificat de «falta de respecte total», la filtració d’un esborrany del pla de desescalada. 

«És una falta de respecte total als tècnics i la tasca que fem des de fa mesos amb la Covid» i una «falta de respecte als ciutadans, que mereixen tenir certeses i no rumors», a «les activitats econòmiques afectades per aquesta enorme crisi» i a «les institucions que ens representen», escrivia Delgado a Twitter.