SESSIÓ DE CONTROL

El Homrani demana disculpes als autònoms però descarta dimitir

El conseller afirma que els cessaments en la cúpula de Treball suposen una assumpció de responsabilitats

Aragonès anuncia una nova línia d'ajuts amb més dotació pressupostària respecte a l'anterior

zentauroepp55909016 homrani nadeu201118095850

zentauroepp55909016 homrani nadeu201118095850 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha defensat aquest dimecres el cessament d’alguns dels seus col·laboradors al capdavant de la conselleria com una assumpció de responsabilitats i ha descartat dimitir, malgrat la insistència de l’oposició –i de membres de les files de JxCat– que abandoni el seu càrrec després del col·lapse de la web d’ajuts als autònoms, esgotats en temps rècord i dels quals només es podien beneficiar els 10.000 primers quan a Catalunya n’hi ha més de 500.000.

Una polèmica que se suma al drama que es va viure a les residències quan depenien del seu departament en la primera onada de la pandèmia i a les declaracions en què sostenia que el teletreball és obligatori, rebatudes després per la portaveu del Govern.

«No vam saber calibrar que l’ajuda que vam treure per a autònoms tindria una resposta com la que va tenir. Demano disculpes a totes les persones a qui vam generar una onada d’insatisfacció», ha dit el conseller en seu parlamentària. 

El Homrani ha defensat que el plantejament del Govern passava per «treure de la manera més àgil» els ajuts «perquè arribessin» al més aviat possible i, malgrat admetre que la carrera a què van sotmetre els autònoms va ser un error, ha afirmat que 2.500 ja han sigut abonats.

Notícies relacionades

La polèmica es va saldar amb els cessaments de dos dels seus fins ara estrets col·laboradors, Josep Ginesta i Cesc Iglesias, uns relleus que el conseller va emmarcar en el reforç del departament. Davant la insistència de grups de l’oposició que creuen que els cessaments en la segona línia intenten «tapar» el «fiasco de gestió» del mateix conseller, El Homrani s’ha aferrat al càrrec i ha eludit la seva dimissió atacant l’Executiu central. «No, el que no faig és rentar-me les mans com fa el Govern», ha respost en relació amb l’augment retroactiu de la quota als autònoms i per no posar en marxa mesures per afavorir els treballadors per compte propi.

Nova línia d’ajuts

El Homrani ha confirmat que el Govern treballa en una nova línia d’ajuts, de la qual el vicepresident amb funcions de Presidència, Pere Aragonès, ha precisat que no seran ajuts d’emergència, sinó «un nou esquema de recolzament permanent i continuat» que consensuaran amb la representació dels autònoms i que estaran dotats de més pressupost respecte als primers, que comptaven amb 20 milions d’euros. No hi ha hagut més concreció.