LA LLUITA CONTRA LA PANDÈMIA

¿En què es diferencien una PCR, un test d'antígens i un de serològic? Fiabilitat, preu...

El primer es realitza tant amb símptomes com sense i el resultat, definitiu, tarda entre 24 i 72 hores

El segon requereix la presència de símptomes i el seu avantatge és la rapidesa: resultat en 20 minuts

54379582 59

54379582 59

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Després de mesos de PCR massives per combatre la pandèmia del coronavirus, aquestes últimes setmanes les autoritats sanitàries catalanes han apostat pels tests d’antígens, més ràpids i més barats, per detectar casos positius. I en aquest escenari de rastreig també hi ha els tests serològics. PCR, test d’antígens o test serològic: ¿quin cal triar i quan? A continuació repassem les diferències entre unes proves i les altres.

Les proves PCR consisteixen en una mostra nasofaríngia indicada tant si l’individu presenta símptomes de Covid-19 com si és asimptomàtic. També s’utilitzen per fer cribratges de població. És la prova de referència, que permet un diagnòstic definitiu de la infecció. Els resultats s’obtenen en un període d’entre 24 i 72 hores. Si l’afectat és positiu rep una trucada del professional sanitari.

El test d’antígens, o test ràpid, també es realitza a través d’una mostra nasofaríngia. Està indicat per a casos en els quals hi ha símptomes de la malaltia i s’ha de realitzar abans del cinquè dia de la seva aparició. L’avantatge d’aquest test és la seva rapidesa: els resultats es tenen en 20 minuts. Si el resultat és positiu, és segur que la persona està infectada i, a més, presenta un alt risc de contagi. Així, serveix per identificar molt bé persones ‘contagiadores’.

Segons Salut, la sensibilitat d’aquestes proves ràpides és d’entre el 96% i el 97%. Tot i que les proves de coronavirus més fiables continuaran sent les PCR, un dels avantatges del test d’antígens és que ajudaran a descongestionar el sistema, perquè evitaran que el pacient amb símptomes s’autoconfini a casa mentre espera el resultat de la prova.

Un altre avantatge és el preu: un test ràpid costa a Salut uns 4,5 euros, davant els 96 euros que val una PCR. 

Els tests d’antígens tenen desavantatges també. Per exemple, en persones asimptomàtiques «no està demostrada la seva fiabilitat». «Si la sospita clínica és alta i l’antigen, negatiu, caldrà fer PCR. Els tests d’antígens no ens estalviaran certes PCR, però sí que ens estalviaran aquelles en les quals l’antigen sigui positiu», explica Judit Villar, metge de Malalties Infeccioses de l’Hospital del Mar de Barcelona..

El test serològic consisteix en una extracció de sang. Es realitza sota criteri mèdic i no s’utilitza com a mètode únic de diagnòstic, sinó per detectar anticossos d’una infecció passada o d’una possible infecció activa. En aquest últim cas, aquest possible positiu l’ha de confirmar una altra prova diagnòstica. Els resultats s’obtenen en un període d’entre 24 i 72 hores i si són positius es rep la trucada d’un professional sanitari. Aquestes proves, normalment complement de la PCR, també s’utilitzen per avaluar l’estat immunitari de la població.

Notícies relacionades

  

Gràfic explicatiu de la Conselleria de Salut.

Catalunya havia ajornat fins ara l’ús dels tests ràpids d’antígens per detectar la Covid-19. Però altres comunitats com Madrid o Andalusia ja els utilitzen des de fa setmanes, poc després que el Ministeri de Sanitat aprovés la seva indicació. Aquestes noves proves evidencien una vegada més la divisió territorial que existeix entorn de la gestió de la pandèmia: si unes autonomies s’han llançat ja a utilitzar-les en hospitals, centres de salut, escoles i fins i tot en cribratges massius, d’altres han decidit frenar.