LA SEGONA ONADA DE LA PANDÈMIA

Salut obre la porta que les farmàcies facin tests d'antígens

El departament prepara un document per garantir que les proves es facin amb totes les garanties de seguretat

Vergés confirma que dilluns 23 de novembre s'iniciarà «amb tota la prudència» el pla de desescalada de les restriccions

53178267 59

53178267 59 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Conselleria de Salut ha obert la porta que les farmàcies puguin fer tests d’antígens. Ho ha anunciat aquest dilluns Alba Vergés, en una roda de premsa en la qual ha assenyalat que les xifres del coronavirus a Catalunya han millorat respecte a la velocitat de contagi (Rt) i el risc de rebrot, però ha remarcat que la pressió assistencial no s’alleugereix. «Encara estem al pic. No hem aconseguit doblegar la corba assistencial», ha remarcat Vergés.

Vergés ha explicat que el Govern està treballant amb la xarxa de farmàcies catalanes perquè puguin fer els tests d’antígens. Ha defensat que volen utilitzar qualsevol eina que «puguin posar a disposició del control de la pandèmia» però ha matisat que és necessària l’autorització de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Agemed).

Salut està preparant un document marc sobre les condicions que hauran de complir les farmàcies per fer aquests tests d’antígens. «És una prova diagnòstica, i per tant ha d’aconseguir garanties de seguretat per poder interpretar-la amb totes les garanties», ha remarcat el coordinador de la Unitat de Seguiment de Covid a Catalunya, l’epidemiòleg Jacobo Mendioroz. «No volem aglomeracions de gent a les farmàcies. Hem de poder garantir protecció, seguretat, espais correctes i privacitat», ha explicat.

«Obertura progressiva, sense córrer»

Respecte al pla de desescalada que el Govern es va comprometre a iniciar dilluns 23 de novembre, la consellera Vergés ha assenyalat que s’iniciarà l’«obertura progressiva d’activitats», però ha advertit que es farà amb prudència, a poc a poc i sense córrer. La consellera ha insistit en la necessitat de no abaixar la guàrdia.

Vergés ha explicat que aquesta setmana el pla de desescalada «es compartirà amb els sectors afectats» i ha insistit que «serà progressiu». «No es reobrirà de cop». I ha avançat, sense donar detalls, que «potser hi hagi alguna cosa més, però ho anirem explicant a poc a poc». Al principi les activitats que està previst que es reprenguin seran totes aquelles a l’aire lliure, incloses les terrasses al sector de l’hostaleria.

La consellera no preveu modificacions en el toc de queda nocturn. I ha apuntat que les classes virtuals a la universitat es mantindran encara.

Notícies relacionades

 El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha dit que la desescalada només serà possible «si és segura». Ha remarcat que les mesures estructurals persistiran en el temps, en al·lusió a la higiene, la distància i la contenció de la interacció social.

Sàmper ha valorat com a «bona notícia» la disminució de l’activitat delictiva registrada des que estan en marxa les restriccions de mobilitat –tancaments perimetrals i toc de queda– i els controls policials per supervisar el compliment d’aquestes mesures.