Restriccions

La Cambra i els gremis advoquen per reobrir bars i restaurants al 100% en terrasses i al 50% en interior

Canadell congrega diverses associacions d'hotelers i restauradors de les quatre províncies catalanes i exigeix un pla de xoc d'ajuts directes

El xoc entre socis de Govern marca el debat: els hotelers carreguen contra Vergès (ERC) i lloen el recolzament que perceben de Tremosa (Junts)

cambra-comer-gremis-2

cambra-comer-gremis-2 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Cambra i els gremis de la restauració i l’hostaleria catalans han exigit al Govern avançar la reobertura dels seus establiments a aquest divendres, 20 de novembre, i permetre no només el servei a terrassa, sinó també a l’interior. Així l’hi han fet saber aquest dimarts, després de 40 dies amb els locals tancats, en un acte celebrat a la Llotja de Mar. Joan Canadell ha exercit de ‘cicerone’ d’aquesta nova revolta dels sectors més afectats per la pandèmia i especialment per les últimes restriccions del Govern. Els conjurats aquest dimarts a la Llotja de Mar representen 70 associacions, col·lectius i gremis formats per 20.000 empreses i autònoms.

Canadell ha ajuntat els màxims representants del Gremi de Restauració de Barcelona, el Foodservice Cluster, l’Associació d’Empresaris d’Hosteleria de la província de Tarragona, la Federació d’Hosteleria de les comarques de Girona, l’Hosteleria de Lleida i la Federació Intercomarcal, Restauració i Turisme (FIHRT). El missatge dels ponents ha sigut clar: una injecció massiva de recursos a través d’ajuts directes per a les seves empreses i una rebaixa generalitzada d’impostos.

La proposta llegida en públic aquest dimarts per al Govern advoca per avançar l’obertura de la restauració i l’hostaleria a aquest divendres 20 de novembre i fer-ho tant en terrassa com en interior. Els gremis pretenen un aforament del 100% en terrassa i entre el 30% i el 50% en interior, sempre que la distància i la ventilació ho permeti. Consideren que la reobertura només a l’aire lliure deixa fora molts negocis, especialment d’alguns territoris. «Imagineu-vos prendre-us un cafè amb boira i a menys 5 graus», ha declarat el president de la Federació d’Hosteleria de Lledia, Josep Castellarnau.

Notícies relacionades

Els gremis advoquen per reobrir tant fora com dins i poder fer-ho per als tres serveis, d’esmorzar, dinar i sopar. Els representants de les províncies més enllà de Barcelona han insistit especialment en aquest punt, a causa del pes d’activitats turístiques com l’esquí. «Opina gent que no trepitja el territori», ha afirmat Pere Santos, de la FIHRT. L’encreuament de retrets entre socis de Govern ha amarat entre els gremis, que han carregat contra la «falta de diàleg» que perceben de la consellera de Salut, Alba Vergès (ERC), i han lloat el recolzament que perceben del seu homòleg d’Empresa, Ramon Tremosa (Junts).

Pla de xoc urgent

Els gremis han insistit aquest dimarts a la seu de la Cambra en un pla de xoc per al sector de l’hostaleria i la restauració, com ja ho va fer Pimec divendres passat en un altre acte amb empresaris del sector o com ha anat insistint la patronal Foment en diversos comunicats. Els afins a la Cambra insisteixen que aquest pla de xoc ha de ser ràpid i via transferències. «Exigim ajuts directes per a tot el teixit empresarial, no ens podem endeutar més», ha declarat el vocal dels hotelers de Girona Antoni Escudero.