¿Tens patinet elèctric? Així t'afectarà la nova normativa de la DGT

Els patinets podran circular com a màxim a 25 km/h i no podran anar per les voreres ni per les zones per als vianants

ciclistes / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

¿Ets un dels molts usuaris de patinet elèctric¿Tens previst comprar-te’n un? Doncs t’interessa saber que el Govern ha aprovat una nova reforma legal del codi de circulació, que regula per primera vegada els patinets i altres vehicles de mobilitat urbana. Una normativa que suposarà, entre altres coses, que la velocitat màxima a la qual podran circular els patinets serà de 25 km/h. Una dada que cal tenir en compte si n’adquireixes un pròximament. Repassem a continuació com t’afectarà la nova normativa de la Direcció General de Trànsit (DGT).

Velocitat màxima

Es regulen els vehicles d’una o més rodes dotats d’una única plaça i propulsats exclusivament per motors elèctrics, com patinets i Segways, la velocitat màxima dels quals estarà compresa entre 6 i 25 km/h.

S’exclouen els vehicles per a persones amb mobilitat reduïda com cadires de rodes.

En una instrucció del 2019 que aclaria conceptes i que ho regulava de forma provisional, Trànsit advertia de la «importància de fixar-se en les característiques tècniques de l’aparell, posant especial atenció a la velocitat, que no pot superar els 25 km/h, i en la potència».

Posar en circulació vehicles de prestacions superiors pot suposar una multa, afegia: «Si es posen en circulació aparells que aparentment ofereixen prestacions superiors a un VMP i no compleixen els requisits del Reglament (UE) núm. 168/2013, aquests vehicles no poden circular per les vies objecte de regulació i als seus conductors se’ls denunciarà  amb una sanció de 500 euros i es procedirà a la immobilització i dipòsit de l’aparell. Dins d’aquest mateix grup s’inclouen els casos de VMP que hagin sigut manipulats per alterar la velocitat o les característiques tècniques».

Àrees de circulació

No es podrà circular amb patinets per les voreres i les zones per als vianants, ni per per vies interurbanes, travessies i autopistes i autovies que transcorrin per poblacions. Tampoc per túnels urbans.

Normativa

Hauran de complir les normes de circulació com la resta de vehicles, així que els conductors podran ser sotmesos a la prova d’alcoholèmia i no es podran utilitzar auriculars. Tampoc podran circular fent ús del telèfon mòbil.

Una plaça

Posa èmfasi en la consideració «única plaça» dels patinets, que significa precisament això, que són vehicles per a una sola persona, no poden anar-hi dues persones.  La circulació de dues persones en un mateix patinet és sancionable amb 100 euros de multa (article 9.1.5.E del RGC).

Dates

Notícies relacionades

Aquestes noves normes entraran en vigor el 2 de gener del 2021.

Certificat

A més, aquests vehicles hauran de comptar amb el corresponent certificat de circulació que acrediti que compleixen els requisits tècnics contemplats al manual, dos anys després que aquest es publiqui.